Far og revisor stævnet for 100 millioner kroner

Kuratorerne i konkursboerne efter Kenneth Schwartz Thomsen mener, at matadorens far, som sad i bestyrelsen, samt IN-Revision er ansvarlige for manglende kontrol og tilsyn med Thomsens koncern.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Faren til den fallerede ejendomsmatador Kenneth Schwartz Thomsen er sammen med Thomsens mangeårige revisor stævnet for 100 mio. kroner. Det er konkursboet efter Kenneth Schwartz Thomsens krakkede koncerner Thorion Invest K/S og Europolitan K/S, der har trukket Erik Villiam Thomsen og IN-Revision i retten. Kuratorerne mener, at revisoren og faren, hvoraf sidstnævnte sad i bestyrelsen i Europolitan K/S, ikke har ført tilstrækkelig tilsyn og kontrol med foretagendet. Dermed har de to pådraget sig et erstatningsansvar.

Der er således tændt et lille håb for, at de mange kreditorer i ruinen efter Kenneth Schwartz Thomsen kan få lidt af deres penge igen. Ikke færre end 485 kreditorer har anmeldt krav for i alt 2,1 mia. kroner. Aktiverne i konkursboet er sølle 2,5 mio. kroner.

Den unge ejendomsmatador Kenneth Schwartz Thomsen var indbegrebet af typen af nyrige multimillionærer, som poppede op i dansk erhvervsliv og levede i sus og dus frem til finanskrisens indtræden, hvor løjerne fik en brat ende. Ligesom mange andre matadorer blev Kenneth Schwartz Thomsen erklæret personligt konkurs i 2008, og bagmandspolitiet mente snart, at der var ulovligheder at gå efter i hans sammenbrudte koncern.

Ejendomsmatadoren Kenneth Schwartz Thomsen var kun midt i 30erne, da han med en gæld til Roskilde Bank på 800 mio. kroner blev en bærende bjælke i bankens ligkiste. Matadoren er kendt for sin kærlighed til de vildeste luksusbiler og for at overøse sin russiske hustru med gaver.

Det er to af de tunge drenge og piger i den københavnske advokatverden, Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten og Anne Birgitte Gammeljord fra Gorrissen Federspiel, der er kuratorer for såvel den krakkede matadors personlige konkursbo som for boerne efter hans selskaber. De to kuratorer oplyser om stævningen i deres seneste redegørelse til kreditorerne fra 7. januar 2013 om det omfangsrige konkursbo.

En afgørelse nærmer sig

Konkursboet har imidlertid bedt retten om at sætte sagen i bero, fordi kuratorerne afventer resultatet af en klagesag, som de har indbragt mod det mindre revisionsselskab IN-Revision og statsautoriseret revisor Bjørn Michael Bengtsson for revisorernes egen domstol, Revisornævnet. Afgørelsen er formentlig på trapperne, idet skriftvekslingen i sagen er afsluttet.

»Vi har en antagelse af, at Revisornævnet vil udtale kritik af IN-Revision,« siger Anne Birgitte Gammeljord, som også oplyser, at Erik Villiam Thomsen har forsøgt at få erstatningssagen fremmet, men det har byretten i København afvist. Hans sag skal altså følge hovedsagen mod revisionen.

Det er ikke første gang, at Bjørn Michael Bengtsson må en tur gennem vridemaskinen i Revisornævnet. I 2011 fik han en bøde på 125.000 kroner for at have udført revisionsopgaver for et firma, som han selv havde interesser i. IN-Revision har en ansvarsforsikring, men giver ikke oplysninger om, hvor stor den er. Bjørn Michael Bengtsson var i går optaget af møder.

Kenneth Schwarz Thomsens far, Erik Villiam Thomsen, har siddet i bestyrelsen i sønnens selskab Europolitan K/S fra 1996 til 2008, næsten helt frem til konkursen i september 2008. Ifølge Berlingskes oplysninger er der muligvis penge at hente for kuratorerne hos Erik Villiam Thomsen. Han er ifølge databasen BIG direktør for Nordion ApS og Kyst Holding Aps., men ingen af disse har nævneværdige midler. Erik Villiam Thomsen bor i Dragør i et parcelhus. Det har ikke været muligt at træffe ham for en kommentar.