Familiestrid udløser salg af milliarddyrt guldæg

Når tobaksfamilien Færch i dag sætter Færch Plast til salg, er det for at redde virksomhedens fremtid. Men den sjællandske del af familien ved ikke noget om salget.

Tobaksenken Tineke Færch ved intet om salget af Færch Plast, som ifølge den jyske del af familien skal redde virksomheden fra at smuldre sammen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I mange år har den stenrige Færch-familie været delt i to lejre. En i Jylland og en på Sjælland. Slagsmål i retten og andre stridigheder har bevæget sig frem og tilbage mellem de to grene af familien i mange år.

Og i dag er ikke en undtagelse, når Færch Plast skal sættes til salg. Det er den jyske fløj, der har besluttet at sælge Færch Plast - en leverandør af plastemballage til fødevareindustrien, der ligger i Holstebro. Men den sjællandske del, som består af Tineke Færch og hendes søn Erik Stener Færch, ved intet om salget. Det er striden i familien, der ligger til grund for det milliardstore salg.

»Bestyrelsen finder, at det er rettidig omhu, at vi nu afdækker mulighederne for et salg. De bestemmende A-anpartshavere har tidligere forsøgt at skabe et mere samlet aktivt ejerskab, der kunne danne grundlaget for et generationsskifte. Men det har åbenlyst ikke været muligt. Det vil kun blive endnu sværere for 6.-7. generation at holde sammen på familieejerskabet, hvilket vil være uhensigtsmæssigt for ikke bare ejerne og værdierne men også for virksomheden,« siger Niels Kornerup, bestyrelsesformand i Færch Holding, i en pressemeddelelse.

Og der har også været mange uenigheder knyttet til familieforholdet, der sætter virksomheden på spil. Så sent som i juli var der kridtet op til en ny familieskandale - faktisk omhandlende Færch Plast. Lone Færch, der er den mest fremtrædende kvinde på den jyske fløj, havde meldt ud, at emballagevirksomheden ikke skulle sælges.

Men det mente Stener Færch Gruppen, med den 81-årige rival Tineke Færch i spidsen, var en stor løgn. Og den holdning blev ikke holdt bag lukkede døre. Den blev spredt på helsidesannoncer i en række aviser.

Familievirksomhedens økonomiske situation står, ligesom familiebåndet, over for en del udfordringer. I 2012 kom de dog ud med deres bedste regnskab nogensinde med en omsætning på lige over en milliard kroner.

Men Færch Plast står alligevel til at blive solgt. Færch Holdings væsentligste aktiviteter er i deres datterselskab, og et salg af Færch Plast kan muligvis indbringe over to milliarder kroner.