Familiefirma klar med ny behandling mod folkesygdom

Den lille familieejede virksomhed BalancAir går efter tre års udviklingsarbejde på markedet med Rehaler – et medicinsk udstyr, der skal kunne forhindre et migræneanfald. Men effekten er ikke dokumenteret endnu på trods af klinisk forsøg, lyder det fra forsker.

Fra højre ses broderen Troels Johansen, der er sikkerhedsdirektør, faderen Eivind Johansen, der er direktør for elektronik, og administrerende direktør Asger Stjernholm Johansen. De er alle tre uddannet fra DTU. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det starter måske med en prikkende fornemmelse i fingrene og ansigtet. Eller at man kan se en lille plet foran øjnene, som om man har stirret for længe på en lyskilde. Nogle kan næsten ikke se noget derefter. Fælles for dem er dog, at de lider af migræne med aura. Auraen er symptomerne, der fortæller, at den kraftige hovedpine er på vej.

Disse symptomer har været omdrejningspunktet i virksomheden BalancAirs arbejde de seneste tre år. Virksomheden har udviklet det medicinske udstyr Rehaler til migrænepatienter med aura, som kan bruges ved siden af lægeordineret medicin eller i bedste fald erstatte medicinen.

»Det, vi har opdaget, er, at ilt i hjernen på de rigtige tidspunkter i løbet af et migræneanfald er ekstremt vigtigt. Derfor har vi undersøgt, hvordan vi øger ilt i hjernen under et anfald og ud fra det udviklet det produkt, som Rehaler er,« fortæller administrerende direktør i BalancAir, Asger Stjernholm Johansen.

Når man får et migræneanfald, trækker blodkarrene i hjernen sig sammen. Derfor skal Rehaleren bruges til at påvirke indholdet af CO2 i blodet så tidligt som muligt under et anfald, så der sendes ilt op til hjernen, og blodkarrene udvider sig igen. Men udstyret er først og fremmest til migrænepatienter med aura, fordi de kan nå at behandle et anfald, inden det tager til.

Behandlingen består af en inhalator og et måleapparat, der sættes på fingeren og måler CO2-indholdet i blodet. Måleapparatet taler sammen med en smartphone-app, der guider én igennem behandlingen, så man ved nøjagtigt, hvornår man puster ind og ud i inhalatoren.

Fra højre ses broderen Troels Johansen, der er sikkerhedsdirektør, faderen Eivind Johansen, der er direktør for elektronik, og administrerende direktør Asger Stjernholm Johansen. De er alle tre uddannet fra DTU. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Forsker i migræne ved Dansk Hovedpinecenter, Jakob Møller Hansen, er positiv over for BalancAirs arbejde og fortæller at der er stort behov for nye behandlingsmuligheder mod migræne  Men samtidig er det svært at sige, om iltindholdet i blodkarrene er en væsentlig faktor i forbindelse med et anfald.

»Vi ved fra forsøg på Dansk Hovedpinecenter, at hvis man reducerer iltindholdet i blodet, kan man potentielt starte et migræneanfald, men almindelige mennesker, der får et migræneanfald, stopper jo ikke med at trække vejret. Så det er formentligt ofte noget andet, der starter et anfald,« siger han.

Ikke overbevisende dokumentation for effekt

BalancAir håber på at kunne slå igennem med de investeringer, de har fået. Indtil videre har virksomheden rejst 19 millioner kroner til det medicinske udstyr, blandt andet fra en række business angels, der har investeret mellem en halv og to millioner hver.

Pengene er blandt andet blevet brugt på at få Rehaler klinisk testet i et forsøg ved Aarhus Universitetshospital. Forsøget blev gennemført på 11 mennesker, og selvom virksomheden ved, at der er tale om et meget lille forsøg, var det vigtigt for den at gennemføre det alligevel.

»Vi er i en industri, der er domineret af rigtigt store spillere med rigtigt mange penge. Vi vil ikke ses som useriøse. Det kan godt være, at vi kører et mindre forsøg, men det er stillet op på helt samme måde, som de store forsøg,« siger Asger Stjernholm Johansen.

Familien bag BalancAir ønsker ikke, at deres produkt bliver sat i bås med alternative behandlingsformer som krystalhealing. De vil blive ved med at lave kliniske forsøg til de opnår det ønskede resultat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Men migræneforsker Jakob Møller Hansen fortæller, at der ikke er overbevisende evidens for, at udstyret virker, hvis det skal kunne stoppe et anfald. Resultaterne er negative og forsøget er for småt.

»Migræne er en folkesygdom, som 600.000 danskere lider af, og BalancAir har præsenteret en undersøgelse, hvor der er 11 patienter med. Det er et meget beskedent datagrundlag at gå ud fra. Det tyder på en mulig effekt, men den er ikke statistisk signifikant,« siger han.

Virksomheden understreger, at selvom man ikke kunne bevise, at Rehaleren kan forhindre et anfald og være øjeblikkeligt smertelindrende, oplevede 78 pct. en smertelindring efter to timer. Derfor prioriterer virksomheden at komme ud på markedet, så man kan skubbe omsætningen i gang.

»Vi gør ikke det her for at komme ud at tjene nogle hurtige penge. Vi er dybt seriøse, så vi garanterer, at man får pengene tilbage, hvis man ikke mener, det virker,« siger Asger Stjernholm Johansen.