Familiefirma fra Holbæk gør klar til at indtage USA

Den familieejede, danske producent af jernpræparater, Pharmacosmos, har indgået en partnerskabsaftale med et familiejet schweizisk medicinalselskab om at erobre det amerikanske marked. Målet er at fordoble omsætningen.

Ledelsen i Pharmacosmos. Fra venstre Tobias Christensen, direktør for forretningsudvikling og strategi, Lars Christensen, som er administrerende direktør, samt den medicinske direktør Lars Lykke Thomsen. Foto: Claus Bech Fold sammen
Læs mere

Den familieejede producent af jernpræparater, Pharmacosmos, har indgået en partnerskabsaftale med den ligeledes familiejede medicinalvirksomhed Helsinn til en værdi af op til 750 millioner kr. alene i milepælsbetalinger.

Målet er at bringe Pharmacosmos’ mest avancerede jerntilskud, højdosisproduktet Monofer, ind på det amerikanske marked. Lykkes det, og går salget, som Pharmacosmos og Helsinn håber, vil det kunne fordoble Holbæk-virksomhedens omsætning, der i 2013/14 var på 328 mio. kroner.

Det fortæller 31-årige Tobias S. Christensen, der sammen med sin bror, 33-årige Andreas S. Christensen udgør 3. generation i virksomheden. Tobias S. Christensen er direktør for forretningsudvikling og strategi, har sammen med salgsdirektør Michael Ryde stået for at forhandle aftalen med Helsinn hjem.

»Går alt, som det skal i USA, forventer vi en fordobling af vores omsætning over de kommende år. Med aftalen med Helsinn får vi en partner, der har adgang til de vigtigste beslutningstagere inden for behandlingsområdet i USA. Det drejer sig om de kræftlæger, der driver de infusionsklinikker, hvor patienter, der har brug for at få jerntilskud intravenøst, kommer,« siger Tobias Christensen.

Monofer blev allerede i 2009 godkendt i EU til at behandle patienter, der lider af jernmangel, og som ikke har gavn af at spise tablettet.

Monofer gives direkte i blodårene, og består af nanopartikler, som indholder en kombination af jern og kulhydrat, som gør, at jernet frigives langsomt. Det betyder, at Monofer kan gives i så høje doser, at det ofte kun er nødvendigt at give patienten én infusion.

Mens Pharmacosmos har opnået en føreposition på flere markeder i Europa, herunder Skandinavien og Storbritannien, skal der kæmpes hårdere i USA, hvor en konkurrent lancerede et højdosisprodukt i 2013.

Pharmacosmos er nu i gang med to store, afsluttende fase 3-forsøg, som skal bevise, at Monofer virker i endnu højere doser end konkurrentens produkt. Når forsøgene er afsluttet, er det planen at indgive registreringsansøgning, og det betyder, at produktet i bedste fald vil kunne være på markedet i løbet af et par år, fortæller selskabets medicinske direktør, Lars Lykke Thomsen, der mener, at risiciene i forbindelse med Monofer i USA er forholdsvis begrænsede.

»Vi kender vores produkt ganske godt efter fem år på markedet i Europa. Det tager noget af risikoen ud. Diskussionen bliver formentlig størrelsen af den datapakke, de amerikanske myndigheder vil kræve for at godkende produktet,« siger Lars Lykke Thomsen.

Pharmacosmos er de senere år ekspanderet kraftigt både geografisk og med lanceringen af nye, højdosis jerntilskud til mennesker. Samtidig er selskabet førende inden for jerntilskud til veterinære formål. Især jernindsprøjtninger til nyfødte smågrise er et stort forretningsområde.

Indtjeningen er også vokset kraftigt. Det indbragte i 2013 familien Christensen en placering som nr. 57 på Berlingske Business Magasins liste over Danmarks Rigeste. I 2014 røg familien imidlertid ud af listen efter et kraftigt dyk i indtjeningen, ligesom omsætningen også faldt med hele 26 pct. til 328 mio. kr. Omsætningsfaldet skyldtes periodeforskydninger i salget af ingredienser til farmaindustrien i USA, mens indtjeningsdykket skyldes, at Pharmacosmos indtil videre har finansieret de afsluttende forsøg med Monofer i USA via driften, og at selskabet er i gang med at udvide produktionen i Holbæk.

»Pharmacosmos er lidt speciel ved, at vores udviklingsarbejde er finansieret via driften. Aftalen med Helsinn giver os en økonomisk indsprøjtning. Milepælsbetalingerne vil være med til at finansiere de store forsøg, vi skal lave i USA,« siger adm. direktør Lars Christensen.

Helsinn, der har hjemme i Lugano i den italienske del af Schweiz, er også familieejet. Og det har spillet en rolle.

»Ejerlederen Riccardo Braglia har stor erfaring og klarhed, og samtidig er kemien mellem os rigtig god. Det har stor betydning,« siger Tobias S. Christensen.

Samtidig har det betydning, at Monofer også bliver et vigtigt produkt for Helsinn i USA.

»Det er ikke sådan, at selskabet har en hel masse produkter, så vores produkt drukner i mængden, og vi vurderer, at Helsinns salgsorganisation i USA er meget stærk,« siger Tobias S. Christensen.

At få aftalen med Helsinn i hus har taget meget fokus i nichevirksomheden i Holbæk, men nu er det ifølge Lars og Tobias Christensen tid til at se længere frem strategisk.

»Fokus bliver fremover at udvide vores markeder geografisk, blandt andet med Japan, og at udvikle markedet. Intravenøst jerntilskud gives i dag især til patienter, der har udviklet blodmangel, og som f.eks. har en nyresygdom eller kronisk betændelse i tarmen. Men der er for eksempel stadig mere fokus på, om man kan erstatte blodtransfusioner med jerntilskud,« fortæller Tobias S. Christensen.