Falske virusprogrammer i stor vækst på nettet

15 procent af alle ondsindede programmer på nettet forklæder sig som antivirusprogrammer - men brug dem endelig ikke.

Pas på ikke at blive narret, når der pludselig på skærmen står, at computeren er ramt af virus. Det er et trick fra ondsindede hackere, der forsøger at lokke folk til at hente deres software, som bestemt ikke fjerner virus - tværtimod. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Falske antivirusprogrammer stortrives på Internet.

Det viser en undersøgelse, som Internet-giganten Google har foretaget over 13 måneder. Her er flere end 240 millioner netsteder blevet undersøgt, og 11.000 af dem bruges til at udbrede falske virusprogrammer. Dem henter folk i den tro, at de kan løse deres virusproblemer, når de pludselig får besked om, at de er blevet ramt af virus. I stedet skaber de falske programmer nye problemer, spreder virus og sågar løser vigtige data, som kun frigives, hvis man betaler løsesum.

Pas påRent faktisk udgør falske virusprogrammer omkring 15 procent af de ondsindede programmer, som florerer på nettet, siger Google.

Typisk bliver man spurgt, om man ønsker at rense sin maskine for virus. Dermed hentes det falske program, som derefter spreder sig via elektronisk post, Messenger-lignende chatprogrammer m.m. og indsamler ofte også adgangs- og kodeord til f.eks. netbanker.

Bagmændene anvender ofte onlineannoncering og populære søgeord, så de kommer frem i lyset. Google forsøger omvendt at filtrere ondsindede netadresser fra, men ofte er bagmændene hurtigere til at oprette nye adresser for at undgå blokeringen.

Eksempler på falske virusprogrammer er WinFixer, WinAntivirus, DriveCleaner, ErrorSafe og XP Antivirus.