Falsk sikkerhedsprogram optræder forklædt

»Trygpcbruger« sælges nu under nyt navn, »Fiksdinpc«, men er stadig kun ude på at narre penge fra folk, advarer sikkerhedsfirma.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et falsk sikkerhedsprogram til computeren er nu blevet forklædt, så det kan lokke nye brugere til at bruge penge på det.

IT-sikkerhedsfirmaet CSIS Security Group advarer mod programmet, der før hed »Trygpcbruger« og nu kaldes »FiksDinPC«, og som sælges fra netsiden »fiksdinpc.com« gennem netannoncer på flere velbesøgte, danske netsider. Det virker ifølge eksperter slet ikke og skal udelukkende narre penge fra godtroende købere.

»CSIS anbefaler, at man blokere for adgangen til denne side, så medarbejdere og slutbrugere ikke lokkes til at installere produktet,« lyder opfordringen fra CSIS, der tidligere har kaldt programmet for »fup«.

Programmet skal angiveligt kunne fjerne spionprogrammer på folks computere. Forsikringskoncernen Tryg meddelte for en måned siden, at man overvejede en politianmeldelse af firmaet bag programmet.

»Programmet er udformet på korrekt dansk og konstrueret, så det kan skabe frygt for, at brugernes PC er inficeret. Dette er ikke korrekt men er en 'smart' måde at lokke kunderne i fælden. Tryg har intet med denne virksomhed at gøre og kan kun advare alle forbrugere mod at bruge programmet og den tilhørende hjemmeside. Tryg undersøger for øjeblikket muligheden for at politianmelde og retsforfølge firmaet bag hjemmesiden,« oplyste koncernen.

Hvis man faktisk går ind på siden og køber programmet, bliver følsomme kreditkortoplysninger sendt videre til en server i London, mens selve netadressen trygbrugerpc.com er oprettet af et firma i USA. Fiksbrugerpc.com er oprettet 12. oktober.

Programmet åbner ikke mulighed for, at hackere kan trænge ind på ens PC, ligesom det heller ikke aflurer tastetryk til f.eks. adgangskoden.