Falder og falder: Lav oliepris kan stadig nå at blive halveret

Oliehandlere, økonomer og nu også Venezuelas olieminister forudser, at olieprisen kan fortsætte ned mod de 20 dollar tønden fra det nuværende niveau omkring 45 dollar.

Verdens olielagre bugner Fold sammen
Læs mere
Foto: PARTH SANYAL

Det er langt fra sikkert, at de lave benzinpriser og varmeregninger har nået bunden. Fra flere sider spåes det, at olieprisen stadige kan nå at blive halveret fra det nuværende niveau.

En tønde nordsøolie koster i øjeblikket omkring 45 dollar, men forud for mødet mellem de store olieproducerende lande i OPEC i begyndelsen af december, sagde den venezuelanske olieminister, Eulogio del Pino, søndag, at olieprisen kan falde til omkring 25 dollar tønden, hvis ikke OPEC skifter kurs.

Og hans synspunkt får - ifølge det norske erhvervssite e24.no - opbakning fra flere økonomer og oliehandlere, ligesom den amerikanske investeringsbank, Goldman Sachs, for mindre end en uge siden var ude og varsle en betydelig risiko for en oliepris nede omkring de 20 dollar pr. tønde. Goldman Sachs regner blandt andet med en meget lav efterspørgsel på energi til opvarmning i Europa og USA, som følge af udsigten til en mild vinter.

»Det er ikke første gang, at Goldman Sachs er ude med sit 20 dollar-scenarie, men risikoen for en lavere pris er helt klart blevet større,« siger  olieanalytiker Thina Saltvedt fra Nordea Markets til e24.

Ifølge hende forstærkes muligheden - eller risikoen, hvis man er olieproducent -  for endnu lavere oliepriser af, at olielagrene i øjeblikket er enormt store, og at den forventede forestående amerikanske rentenedsættelse vil styrke dollaren med det resultat, at oplagring bliver dyrere, således at lagrene vil blive nedbragt, før der efterspørges ny produktion.

Og oveni det hele kommer, at Iran er ved at gøre sig klar til at skrue op for hanerne, når sanktionerne mod landet efter planen bliver hævet i begyndelsen af 2016.

En tønde norsøolie koster som nævnt omkring i 45 dollar i dag, hvor den sidste sommer kostede omkring 115 dollar. Sidste gang prisern var nede i 20 dollar var nytårsaften 2001.