Faldende oliepriser kan give milliardhul i togfond

En ny redegørelse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet viser, at togfonden kan komme til at mangle flere milliarder kroner, fordi oliepriserne falder. Tænketanken Kraka mener, at hullet er endnu større end regeringens beregninger.

Foto: Henning Bagger. Faldende oliepriser kan betyde, at en forventet indtægt til togforbindelsen på cirka tre milliarder kroner kommer til at mangle.
Læs mere
Fold sammen

Forhandlingerne om en højhastighedsbane mellem Aalborg og København er på vej ind i sin afsluttende fase, men nu sætter en regeringsrapport spørgsmålstegn ved finansieringen.

Det skriver Jyllands-Posten.

Faldende oliepriser kan nemlig betyde, at en forventet indtægt til togforbindelsen på cirka tre milliarder kroner kommer til at mangle. Det slår en økonomisk redegørelse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet fast.

I redegørelsen er de tre milliarder kroner beregnet ud fra et olieprisskøn, men ifølge tænketanken Kraka bliver togfondens hul langt større i forhold til den forventede indtægt på 28,5 milliarder kroner fra en øget nordsøbeskatning.

»Der kommer til at mangle mindst seks milliarder kroner. Det er ikke blot olieprisen, som vil være lavere end først antaget i beregningerne,« konstaterer cheføkonom Jens Hauch fra Kraka til Jyllands-Posten.

Regeringen har nemlig, påpeger han, beregnet en stor gevinst, som kommer af brug af en ny teknologi til at øge olieudviklingen. Men den kan ikke benyttes på de pågældende felter.

Hos Dansk Folkeparti, som er forhandlingspartner, vil man ikke putte så mange penge i en kommende togfond.

»Vi vil kræve sikkerhed for, at pengene kommer ind, før de bliver brugt. Derfor fastholder vi, at der skal være 5 milliarder kroner i fonden, som ikke bliver brugt før 2024,« siger Kim Christiansen (DF).

Enhedslisten mener, at man bør beskatte olien i Nordsøen hårdere, men den nye skatteminister Jonas Dahl (SF) vil ikke ændre på de oprindelige beregninger.

»Usikkerheden om den fremtidige oliepris ændrer ikke ved regeringens skøn for det forventede provenu. Vi er jo ude i en langsigtet investering, og det er altid forbundet med en vis usikkerhed,« siger han til Jyllands-Posten.

Loven om beskatningen af Nordsøolien er til andenbehandling tirsdag.