Faldende bolighandel rammer realkreditten

Det faldende antal bolighandler slår igennem i realkreditsektoren, som i morgen offentliggør tal for aktiviteten i realkreditselskaberne.

Antallet af bolighandler er faldet markant frem mod årsskiftet, og det har fået låneaktiviteten i forbindelse med ejerskifter til at falde drastisk.

Branchen offentliggør først i morgen sine samlede tal for aktiviteten i sidste kvartal 2006. Men to realkreditinstitutter oplyser til Business.dk, at deres aktivitet i forbindelse med ejerskifter er faldet med 30 procent i forhold til det samme kvartal året før.

"Fjerde kvartal blev stort set en gentagelse af de foregående tre kvartaler. Der skete betydeligt mindre på ejerskiftesiden, hvor vores egne tal er faldet med 30 procent. Generelt ligger aktiviteten på et anderledes og lavere niveau," siger adm. direktør i Nordea Kredit Palle Nielsen.

Faldet på 30 procent bekræftes af senioranalytiker Niels Henrik Toft fra BRF Kredit.

I de første tre kvartaler i 2006 var realkreditsektorens nyudlån markant lavere end i rekordåret 2005. Den primære forklaring er, at der i det forløbne år ikke var basis for at konvertere lån i samme omfang som i 2005.

Realkreditinstitutternes samlede udlån målt som obligationsrestgælden udgjorde efter tredje kvartal 1.821 mia. kr.