Falck satser stærkt på Afrika

I afrikanske vækstlande, bl.a. Nigeria og Ghana, er der stor mangel på sundhedsydelser. Falck vil i et nyt joint venture med Investeringsfonden for Udviklingslande og Verdensbanken investere i sundhedsklinikker i Øst- og Vestafrika.

En sundhedsarbejder tager blodprøver for at teste for malaria i Nigerias største by, Lagos. Nigeria er sammen med Ghana, Kenya, Uganda og Tanzania de lande, som Falck Emergency har i kikkerten. Foto: Pius Uromi Ekpei/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hver eneste morgen står 21 mio. indbyggere i Lagos op til en ny dag, hvor alle, der kan krybe eller gå, lige fra forretningsmænd og investorer til frisører og issælgere, er med til sætte tempo på den økonomiske vækst i Nigeria.

Afrika er nemlig ikke kun nødens og sultens store kontinent. En række afrikanske lande har de senere år oplevet et økonomisk boom.

Danske Falck satser gennem et større investeringsprojekt på at få et stærkt fodfæste på det afrikanske marked, da der er stor mangel på sundhedsydelser og lægeklinikker. Nigeria er et af de lande, Falck gerne vil ind i. Derfor har Falck sammen med den danske selvejende statslige fond, der investerer med danske virksomheder i udviklingslande, Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU), og Verdensbankens datterselskab IFC investeret i et nyt joint venture.

Afrika har brug for sundhedsklinikker

Samarbejdet foregår i et selskab, der skal etablere og udvikle sundhedsklinikker i lande i Vestafrika syd for Sahara og i Østafrika.

»Der er meget stort behov og marked for private kvalitetssundhedsklinikker, fordi de offentlige sundhedssystemer ikke kan dække behovet i overskuelig fremtid. Vi kigger på både Nigeria, Ghana, Kenya, Uganda og Tanzania,« siger Hans Jensen, Executive Vice President i Falck Emergency.

Både IFU og IFC har betydelige erfaringer med investeringer i Afrika, og de to hjælper Falck med at rådgive om og analysere det afrikanske marked.

IFUs investering er 70 mio. kr., mens IFU Investment Partners, som pensionskasserne PKA og PBU står bag, og som IFU også forvalter, ligeledes har investeret 70 mio. kr. Verdensbankens IFC har skudt 140 mio. kr. ind i joint venturet. Dermed står Falck for de resterende 60 procent af de forventede samlede investeringer på 670 mio. kr.

Ulandshjælp som løftestang

Mange afrikanske lande er inde i en rivende udvikling med høj økonomisk vækst, større koncentration af mennesker i byerne og voksende levestandard for mange.

Dansk ulandshjælp har i nogle år været en løftestang i f.eks. Ghanas væksteventyr. Med støtte fra IFU og Danida har hæderkronede virksomheder som Mærsk og Fan-Milk været engageret i processen.

Den større koncentration af mennesker i byerne og voksende levestandard for mange i Afrika har ført til en øget efterspørgsel på sundhedsklinikker, der kan levere ydelser af passende kvalitet til priser, som folk kan betale.

»Vi venter, at partnerskabet vil gøre det muligt for Falck at etablere et stærkt fodfæste på det afrikanske marked, der vil være til gavn for alle, herunder også lokalsamfundene. Og vi regner med, at joint venturet laver de første investeringer i år,« siger Hans Jensen fra Falck Emergency.

I forvejen driver otte Falck sundhedsklinikker i det sydamerikanske land Uruguays hovedstad Montevideo.

Det nye joint venture mellem bl.a. Falck og IFU i Afrika satser på enten at etablere nye eller investere i etablerede sundhedsklinikker med praktiserende læger og læger med forskellige specialer for så at udvikle dem yderligere.

»Adgang til gode sundhedsydelser er utrolig vigtigt for menneskers livskvalitet, og jeg er derfor meget tilfreds med, at vi kan bidrage til Falcks entré på det afrikanske marked,« siger Tommy Thomsen, administrerende direktør i IFU.