Falck kræver følsomt arkiv om konkurrent mørkelagt

Et enormt arkiv om en hollandsk konkurrent skal forblive hemmeligt. Konkurrencestyrelsen har ellers slået fast, at Falck skal dele oplysningerne, men det danske selskab kæmper imod og trækker nu styrelsens afgørelse i retten.

Det hollandske selskab Bios udfordrede i 2014 Falck på at drive ambulancekørsel. På billedet ses Bios-ambulancer, da de stadig var aktive i Danmark. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De var rigtig kede af det i Falck. For blot fire måneder siden blev der sagt undskyld, og der kom løfter om, at det aldrig ville ske igen.

Men nu er det hverdag igen. Og Falck tager nu i al hemmelighed vidtrækkende skridt for at stoppe den hollandske konkurrent Bios’ mulighed for at få indblik i den sag, hvor konkurrencemyndighederne har afgjort, at Falck overtrådte konkurrenceloven, da hollandske Bios forsøgte at komme ind på det danske marked.

I september afgjorde Konkurrencestyrelsen, at Falck skal udlevere internt materiale, der indeholder oplysninger om den hollandske rival Bios. Det har hollænderne mulighed for pga. de danske regler om aktindsigt, hed det fra styrelsen.

»Vi har meget svært ved at forstå, hvad der er for oplysninger om Bios, der er så følsomme, at vi – Bios – ikke engang selv må se dem,« siger Bios’ advokat, Torkil Høg, fra advokathuset DLA Piper.

Præcis, hvad materialet indeholder, er endnu uklart. Bios har flere gange forsøgt at få indblik i, hvad Falck sammen med flere anerkendte PR-folk indsamlede om konkurrenten, da det hollandske selskab i 2014 udfordrede den danske virksomhed og forsøgte at drive ambulancekørsel i Danmark.

Det hollandske selskab har beskyldt Falck for en yderst brutal fremfærd, og i 2015 gennemførte Konkurrencestyrelsen et såkaldt dawn raid mod Falck for at finde ud af, hvad der foregik. Her blev der beslaglagt data fra Falcks centralserver.

Siden har Konkurrencestyrelsen bekræftet, at Falck indsamlede store mængder materiale om Bios og personer i den hollandske virksomhed. Men hvad det var, Falck og de mange PR-folk fandt, og hvordan oplysningerne blev brugt, er endnu uklart. Bios vil gerne vide det, og måske ligger svaret i noget af det materiale, som Konkurrencestyrelsen indsamlede hos Falck.

I Falck mener kommunikationsdirektør Kaspar Bach Habersaat, at virksomheden har forsøgt at arbejde sammen med myndighederne i processen.

»Bios har løbende fået egen-access i de dele af materialet, som styrelsen har fundet relevant for klagesagen. Det har vi det fint med og har løbende accepteret dette på forespørgsel fra styrelsen,« skriver han i en e-mail til Berlingske.

Men Falck er uenig i den afgørelse, som Konkurrencestyrelsen i september kom frem til, og vil nu indbringe sagen for Sø- og Handelsretten.

»Bios har nu bedt om adgang til de dele af Falcks materiale, som styrelsen ikke har fundet relevant for selve klagesagen. Vi mener ikke, at Bios har krav på adgang til det materiale, som ikke er en del af sagen. Fortolkningen af konkurrenceloven blev tidligere i år præciseret, og vores juridiske rådgivere og vi mener, at Bios skulle have haft et blankt afslag. Vi tror, at Sø- og Handelsretten vil omgøre styrelsens afgørelse,« skriver Kaspar Bach Habersaat.

Bios’ advokat Torkil Høg afviser, at der er tale om andre oplysninger end dem, som handler om det hollandske selskab.

»Vi ønsker at få adgang til hvilke oplysninger, der er om os selv og kun om os selv. Vi har i hele forløbet undret os over, hvordan Falck kan have oplysninger om os, som vi ikke må se,« siger han.

Den meget omtalte sag begyndte, da Bios bød ind på at drive ambulancekørsel i Region Syddanmark. Bios vandt udbuddet i 2014, men efter problemer med blandt andet at få ambulancereddere nok, gik Bios’ danske selskab i 2016 konkurs.

Men i det forløb skete der angiveligt en række besynderlige ting, som Bios meget gerne vil vide, hvad er. Hollænderne har selv tidligere sagt, at de mener, at Falck forsøgte at finde oplysninger om Bios, som kunne bruges til at påvirke politikerne i Region Syddanmark. Bios i Holland har blandt andet peget på, at Falck hyrede flere fremtrædende PR-bureauer til opgaven. Deres opgave var usædvanlig, fordi de ikke skulle hjælpe Falck med at kommunikere – men derimod alene forsøge at finde negative oplysninger om Bios og selskabets direktører. Oplysningerne skulle bruges til at hæmme Bios’ muligheder for at drive forretning i Danmark, har det blandt andet fremgået af et brev fra Bios’ advokat til Falck.

I sommer kom Konkurrencestyrelsen frem til, at Falcks offensive metoder var et brud på konkurrenceloven. Det fik efterfølgende Falck topchef Jakob Riis – der først er kommet til efter sagen brød ud – til at kalde afgørelsen for »pinlig læsning«. I en usædvanlig hård tone for en topchef skød han tilbage mod sin forgænger Allan Søgaard Larsen.

»Vi var for optagede af at søge viden om Bios. Vi delte for velvilligt oplysninger om en konkurrent med blandt andre journalister, der researchede om Bios. Flere gange skete det på en måde, hvor det ikke var tydeligt, at Falck var bidragsyder. Set fra, hvor vi står i dag, er det tydeligt, at vi skulle have holdt os langt væk,« hed det blandt andet fra Riis.

Falck har erkendt, at virksomheden via en hollandsk journalist indsamlede viden om Bios og hjalp journalister, der researchede om det hollandske selskabs overtagelse af kontrakten i Region Syddanmark. Selskabet har også hjulpet medarbejdere med at etablere en Facebook-gruppe og med at gennemføre en demonstration.

Som tidligere omtalt i Berlingske hyrede Falck også den anerkendte danske PR- og konsulentvirksomhed Rud Pedersen, som efterfølgende satte flere af sine topfolk til at arbejde på sagen. Rud Pedersens adm. direktør, Morten Rud Pedersen, har tidligere afvist beskyldningerne.