Falck kører på væksteventyr i Vestafrika med Børnefonden

Falck og Børnefonden går sammen om at nedbringe mødredødeligheden i Vestafrika. For Falck betyder samarbejdet en fod inden for på et stort vækstmarked.

Foto: Richard Sylvestersen. Falck ruller sine ambulancer ud i Vestafrika i et samarbejde med Børnefonden.
Læs mere
Fold sammen

Falck kommer til at ride på ryggen af en noget utraditionel partner for at nå sit erklærede mål om også at levere sundhedsydelser i Vestafrika.

De kommende to år kører Falck sine ambulancer ind i Vestafrika i et tæt samarbejde med Børnefonden. Falck skal træne sundhedspersonale i førstehjælp på små klinikker i Benin og hjælpe Børnefonden med at nedbringe mødredødeligheden i landet.

Det er første gang, en kommerciel spiller som Falck går sammen med en NGO som Børnefonden på sundhedsområdet i udviklingslandene. Og for Falck er Børnefondens mere end 40 års erfaring i landet afgørende for at klare sig på et nyt marked:

»NGO'er som Børnefonden har de rette kontakter, infrastrukturer og medarbejdere og vil være en meget vigtig del af sundhedssystemerne i Afrika i lang tid fremover,« siger Diana Sørensen, der er regionschef hos Falck.

»Derfor er et tæt samarbejde med Børnefonden og andre NGO'er en væsentlig forudsætning for, at vi når vores mål om at levere sundhedsydelser i disse lande, som har et markant behov for Falcks kompetencer,« siger hun.

Gennem samarbejdet, der startede med planlægning for et halvt år siden, vil Falck forsøge at skabe sig et navn på det afrikanske marked ud fra de resultater, selskabet formår at skabe på sundhedsområdet i løbet af de næste to år.

Brug for Falcks erfaring

Børnefonden har lavet udviklingsarbejde i over 20 år i Benin i Vestafrika, hvor kapaciteten i sundhedssystemet er yderst begrænset, og hvor høj mødredødelighed er et stort problem. Det kan en veletableret privat virksomhed som Falck være med til at løse, lyder det fra Bolette Christensen, der er administrerende direktør hos Børnefonden:

»Falck har nogle særlige erfaringer med at træne personale og arbejde på svært tilgængelige steder, hvor der mangler udstyr og moderne teknologi. De kompetencer er helt afgørende for at flytte viden over i sundhedssektoren i Benin, så vi har store forventninger til samarbejdet,« siger hun.

I alt skal 25 læger, jordemødre og sygeplejersker uddannes, så de kan træne omkring 160 ansatte på små sundhedsklinikker i otte landkommuner i Benin i mor-barn-sundhed og førstehjælp.

Men sundhedssektoren er bare ét område, hvor der er store udfordringer i Vestafrika, og Bolette Christensen håber, der med tiden kan komme andre erhvervssamarbejder til:

»Vi mener, at private virksomheder sammen med organisationer kan byde ind på mange andre områder, og derfor arbejder vi målrettet på at få flere erhvervspartnere i tale, som kan se både et godt formål og en god forretningsmulighed på længere sigt i Vestafrika,« siger hun.

Muligheder i Afrika

Falck opererer i forvejen i Nigeria og Angola. Også her har virksomheden måttet bruge sine kontakter for at etablere sig på markedet. Et marked, Dansk Industri har udnævnt som den helt store vækstskaber de kommende år, og som Diana Sørensen fra Falck ser et stort potentiale i:

»Jeg tror, der er store muligheder i sundhedssektoren i Afrika for de danske virksomheder. Der er ikke så mange dernede i øjeblikket, og vi kan se på ambulanceindustrien i Nigeria og Angora, at der er et potentiale i Afrika, hvor man kan komme ned og klare sig godt som virksomhed,« siger hun.

Diana Sørensen tilføjer, at der er brug for et samarbejde som det, Falck og Børnefonden har startet op sammen, for at få succes:

»Vi vil ikke kunne etablere os fra bunden af på markedet uden et samarbejde som det her og uden Børnefondens erfaring med at arbejde i landet.«