Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Landets største erhvervsorganisation, DI, lider et overraskende nederlag, efter at Falck pludselig har opsagt sit medlemskab. I stedet vælger redningskoncernen at gå til arvefjenden Dansk Erhverv i et af de meget sjældne skift mellem de to organisationer.
»Jeg kan bekræfte, at vi har skiftet. Vi har været godt tilfredse med DI, men har ud fra en samlet betragtning valgt at skifte til Dansk Erhverv. Der er tale om et tilvalg, ikke et fravalg,« siger Allan Søgaard Larsen, topchef i Falck.
Han ønsker ikke at uddybe årsagen yderligere, men siger, at Falck ikke har været utilfreds med DI.
Falck er en af dansk erhvervslivs sværvægtere med en omsætning på næsten 14 milliarder kroner i 2014. Virksomheden er de senere år vokset pænt flere steder i verden, og selskabet forventer inden for de næste år at krydse 20 milliarder kroner i omsætning.
Ifølge Berlingskes kilde er beslutningen kommet som en stor overraskelse internt i DI. Hverken DI eller Dansk Erhverv har ønsket at kommentere skiftet. Falcks farvel betyder samtidig, at Allan Søgaard Larsen forlader hovedbestyrelsen i DI.
DI var oprindeligt for industrivirksomheder, og medlemmerne udsprang fra den mere klassiske industri. Men i de senere år har organisationen fået flere nye medlemmer blandt virksomheder, der ikke er typiske industrivirksomheder. De store medlemmer er blandt andre Post Danmark, TDC, A.P. Møller - Mærsk, Danfoss, Grundfos, SAS Danmark og Lego.
Rift om medlemmerne
DI har tidligere forsøgt at kapre Novo Nordisk, men det forsøg endte med en brat afvisning fra Lars Rebien Sørensen, topchef i Novo Nordisk. Sidste efterår havde DIs administrerende direktør Karsten Dybvad planlagt at præsentere et nyt branchefællesskab for medicinal- og medicoindustrien i Danmark. Men Novo Nordisk-chefen ville det anderledes.
I et brev – som Berlingske tidligere har refereret – gjorde Lars Rebien det klart over for Karsten Dybvad, at han er »meget bekymret« for det nye samarbejde. Brevet fik ifølge oplysningerne dengang den ønskede virkning, og planerne er indtil videre udskudt.
Præcist hvad der ligger bag skiftet, er uklart. Der skulle tidligere have været modsætninger mellem DI-medlemmer inden for produktion og dem, som er inden for transportområdet.
De to parter kan have et modsætningsforhold, fordi transport er en omkostning på produkterne, og det kan skabe vanskeligheder for to så forskellige parter at være i samme organisation.
Tilbage i tiden har der været stridigheder mellem DI og Dansk Erhverv. I 2006 smeltede erhvervsorganisationerne HTSI og Dansk Handel & Service sammen til Dansk Erhverv. Dengang sagde den daværende formand for Dansk Erhverv, Poul Erik Pedersen, at flere virksomheder var fejlplaceret i DI, og DI kaldte efterfølgende den kommentar for uhørt.
DI er den dagsordensættende arbejds-giverorganisation på det danske arbejdsmarked. Organisationen har 10.000 medlemmer, mens Dansk Erhverv repræsenterer 17.000 virksomheder, som dog i gennemsnit er noget mindre end virksomhederne i DI.
Dansk Industri har eksisteret i sin nuværende form siden 1992, men har historie tilbage til 1838, da Industriforeningen blev grundlagt.