Falck i kovending: »Det er helt uacceptabelt, hvad der blev sagt og gjort dengang«

Falck anker alligevel ikke afgørelsen fra Konkurrencestyrelsen, meddeles det mandag morgen. Dermed er det sikkert, at sagen nu bliver overdraget til Bagmandspolitiet.

Jakob Riis Falck Fold sammen
Læs mere
Foto: Carsten Snejbjerg Carsten Snejbj

Falck foretager en direkte kovending og undlader nu at anke den afgørelse, Konkurrencestyrelsen kom med i sidste uge.

Her konkluderede myndigheden, at Falcks ageren over for konkurrenten Bios i perioden 2014-2015 var i strid med konkurrenceloven, og styrelsen udtalte en lammende kritik af den hæderkronedes virksomhed ageren.

I første omgang lød det fra Falck, at man ville anke afgørelsen, eftersom virksomheden jurister vurderede, at man havde holdt sig »inden for konkurrencelovens rammer.«

Men den vurdering har tilsyneladende fået en anden klang henover weekenden. I forbindelse med offentliggørelsen af årsregnskabet for 2018 mandag morgen, meddeler Falck nu, at afgørelsen ikke vil blive anket.

»Falck levede i 2014-15 ikke op til omverdenens og vores egne forventninger til os selv. Det er helt uacceptabelt, hvad der blev sagt og gjort dengang. Vi har klare etiske retningslinjer for, hvordan vi agerer over for konkurrenter, og vi er godt på vej i vores oprydning og turnaround. Det ønsker vi ikke, at der sås tvivl om,« siger Jacob Riis i en pressemeddelelse:

»At anke sagen ville kompromittere den etiske linje, vi står for. Forretningsmæssigt ville det fjerne fokus fra den turnaround, vi er godt på vej med. Nu gælder det om at genoprette vores kunders og omverdenens tillid til Falck,« siger Jakob Riis.

Dermed står sagen nu til at blive overdraget til SØIK, i daglig tale Bagmandspolitiet, som Konkurrencestyrelsen meddelte i sidste uge.

Derudover har Bios allerede varslet en erstatningssag, hvorfor sagen forventeligt vil komme for Sø- og Handelsretten.

En betændt kampagne

Ved at opgive anken synes Falck nu endegyldigt at have accepteret sin skurkerolle i en af nyere tids største erhvervsskandaler. Siden 2014, hvor Falck tabte udbuddet til Bios, har man skiftet hele topledelsen ud og offentligt undskyldt den kampagne, som Konkurrencestyrelsen vurderede til at være ekskluderende og til at have det åbenlyse sigte at skabe usikkerhed omkring Bios som arbejdsplads og leverandør.

Som Berlingske har afdækket de seneste dage, blev flere navnkundige kommunikationsbureauer og konsulenter involveret i arbejdet med at skabe usikkerhed omkring Bios. Mest centralt stod kommunikationsbureauet Advice, der lørdag eftermiddag beklagede sit engagement »dybt« og samtidig meddelte, at en ledende medarbejder havde fået en »kraftig advarsel« for sit involvement i kampagnen.

Derudover står det også klart, at fagforeningen 3F tilsyneladende spillede en rolle i sagen, ligesom flere politikere ligeledes blev betragtet som allierede af Falck og de involverede kommunikationsvirksomheder.

Opdateres...