Falck-formand om fyring: »Vi har brug for almindelig ledelse«

Allan Søgaard Larsen var ikke den rette direktør for Falck til det ejerskab virksomheden har i dag, forklarer bestyrelsesformand Peter Schütze.

Peter Schütze. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Allan Søgaard Larsen stopper i service- og redningskoncernen Falck. Han passede simpelthen ikke længere ind i virksomheden, siger bestyrelsesformand Peter Schütze.

Falck har tidligere været ejet af kapitalfonden Nordic Capital, hvor Allan Søgaard Larsen som en del af kapitalfondsmodellen fik tildelt aktier. Men i 2011 købte Lundbeck-fonden og Legos investeringsselskab Kirkbi sig ind i virksomheden.

»Falck kommer fra at være kapitalfondsejede med en struktur, hvor de er meget hen over virksomheden og følger med og har en ledelse, der har hånden på kogepladen. Det kan være en udmærket model. Men vi skifter til den model, der er mere almindelige og holder fast i den løsning med en direktion med en betydelig ejerandel,« siger Peter Schütze til Berlingske.

Allan Søgaard Larsen ejer sammen med Falcks vicekoncernchef Morten R. Pedersen godt 10 pct. af aktierne i Falck. De øvrige aktier sidder Lundbeckfonden og Kirkbi på sammen med Tryghedsgruppen.

»Vi har ganske mange ting vi skal i gang med, og i den situation har vi i stedet brug for en mere almindelig ledelse, hvor aktionærerne vælger en bestyrelse og bestyrelsen vælger en ansat direktion,« siger Peter Schütze til Berlingske.

Falck har under Søgaard været gennem en kraftig ekspansion flere steder i verden. Det er i flere år gået godt. Men i 2015 tabte virksomheden 586 mio. kr. Det var primært pga. store nedskrivninger fra de forretningsområder som er relateret til olieindustrien. Men alle Falck forretningsområder viste tilbagegang og blandt andet tabt retten til at køre ambulancekørsel i Region Syddanmark.

Schüze erkender, at Falck er ufordret økonomiske , og siger i svær periode har  strukturen med en topchef, der ejer en stor del af virksomheden ikke har vist sig god.

»Det er klart, at de økonomiske resultater ikke er gode. I de år det gik godt får man ikke rigtig øje på problemerne, men når begynder at gå mindre godt bliver det mere klart. Jeg har været med i halvandet år, og jeg kunne hurtigt se, at ledelsesstrukturen gav nogle dumme situationer,« siger Schütze.

Bestyrelsen går nu i gang med at finde en ny koncernchef. I mellemtiden vil vicedirektør Morten R. Pedersen fungere som øverste chef indtil han fratræder sin stilling ved udgangen af 2017 og går ind i bestyrelsen Desuden vil Allan Søgaard Larsen stå til rådighed for Falck frem til den ny koncernchef er tiltrådt.

Allan Søgaard Larsen ønsker ikke at udtale sig om afskedigelsen.