Falck-chefers formue buldrer mod en milliard

Falcks to topchefer, Allan Søgaard Larsen og Morten Pedersen, er tæt på at eje aktier for en milliard kroner i virksomheden. Det gør dem til nogle af de meste velhavende direktører i Danmark.

547 millioner kroner. Så stor er Allan Søgaard Larsens formue målt i værdien af hans 6,15 procent af aktierne i Falck. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De er blevet velhavende, direktørerne i Falck. På under ti år er en investering, der begyndte med ti mio. kroner blevet til næsten en mia. kroner. Det gør Allan Søgaard Larsen og Morten Pedersen – redningskoncernens to øverste chefer – til de måske rigeste ansatte direktører i Danmark.

Alene på et år er deres aktier i selskabet – der er den største private ambulanceoperatør i Europa – blevet over 400 mio. kroner mere værd. Og Søgaard og Pedersen sidder nu på aktier og såkaldte warrants, der har en værdi på over 900 mio. kroner.

Det fremgår af regnskabet fra Allan Søgaard og Morten Pedersens fælles selskab Liberatio. De stigende værdier af aktierne kommer efter flere år med høj vækst på flere af koncernens områder. Markedsværdien af det ikke-noterede selskab er i dag over ti mia. kroner beregnet ud fra en mindre aktiepost, som Tryghedsgruppen i 2014 købte. De to Falck-direktørers aktiepost er uændret, men værdien er opskrevet for at afspejle den nye værdisætning af hele Falck.

»Det her afspejler, at Tryghedsgruppen købte sig ind til en pris på 155 kr. pr. aktie, og vi har i det seneste regnskab taget udgangspunkt i den handel. Det er det nærmeste, som vi kan komme værdien af selskabet,« siger Allan Søgaard Larsen, koncernchef i Falck.

Givtig lotteriseddel

Allan Søgaard Larsen og Morten Pedersen, som er vicekoncernchef, sidder på henholdsvis 6,15 og 4,1 pct. af aktierne. Men derudover indeholder regnestykket for de to direktørers formue også værdien af et betydeligt antal warrants, som i fremtiden giver de to muligheder for at købe yderligere aktier i selskabet til en formentlig fordelagtig pris.

I alt har de to lige nu mere end 4,4 mio. warrants. Dem kan de udnytte i 2018, 2019 og 2020 til en kurs, som kræver, at aktierne årligt stiger med omkring ti pct.

Allan Søgaard Larsen og Morten Pedersens er hurtigt blevet meget velhavende. Det begyndte, da den i dag næsten 109-årige gamle danske virksomhed i 2004 blev skilt ud af sikringskoncernen Group 4 Securicor og børsnoteret. Men allerede et år efter overtog kapitalfonden Nordic Capital virksomheden. Fonden ville have de to til at lede virksomheden, og de fik mulighed for at købe sig ind i Falck.

De aktier og warrants, som Søgaard Larsen og Morten Pedersen købte, kostede dengang 10,4 mio. kroner. Det var en sum, de ikke havde selv, og de to måtte derfor låne en del af beløbet i banken. Siden har de løbende haft mulighed for at købe yderligere aktier og har finansieret det ved blandt andet at låne over 200 mio. kr. Trækkes gælden fra, giver det de to en nettoformue på 912 mio. kroner.

Høje vækstrater

De mange aktier har senere vist sig at være en yderst lukrativ forretning for de to direktører. For i de kommende år er Falck vokset hastigt.

Virksomheden har siden 2004 øget omsætningen med 13,5 pct. årligt ved både opkøb og organisk vækst. Falck er i perioden vokset fra at være en dansk virksomhed til i dag at have aktiviteter i 47 lande i seks verdensdele.

Den store vækst fik Lundbeckfonden – over to omgange i 2010 og 2011 – til at købe 57 pct. af virksomheden, da Nordic Capital solgte ud. Efter en periode med blandt andre ATP og PFA som mindre aktionærer sidder Lundbeckfonden, Lego-pengetanken Kirkbi, Tryghedsgruppen og de to topdirektører i dag på aktierne.

Allan Søgaard Larsens formue – beregnet ud fra aktier og warrants – udgør 547 mio. kroner. Han siger, at stort set hele hans formue er placeret i Falck-aktier.

»Hvis jeg gik ned til en investeringsrådgiver, ville han sige, at du er ikke rigtig klog at have alle dine penge bundet et sted. Han ville sige, at jeg skulle tage pengene ud og fordele dem på en buket af aktier,« siger Søgaard Larsen.

Han oplyser, at han ingen planer har om at sælge ud af sine aktier.

»Jeg er ikke i Falck, fordi jeg er klog på investeringer, men fordi jeg er vokset op her. Så længe Morten og jeg er tæt på virksomheden, har vi vores investeringer her,« siger han.

Morten Pedersens formue i aktier og warrants er på 365 mio. kroner.