Fagre nye mobilverden

Mobilen kan snart det hele. Sådan lyder budskabet, men jeg tror ikke på alt-i-en løsninger. Hver ting sin styrke.

Illustration: Jens Hage Fold sammen
Læs mere
Schweizerkniven kan godt gå hjem og lægge sig. I den moderne verden kan mobilen det hele og meget mere. Spørgsmålet er blot, om vi mennesker også er moderne nok i hjernen til at påskønne det, og om tomlen kan holde til det. Den nye generation af mobiler består af én stor trykfølsom skærm med små farverige ikoner, der leder os ind i en verden af behov, vi aldrig vidste, vi havde.

Har du en Apple iPhone, kan du således få et lille program med en tabel, som er handy, når du skal købe en ny kjole i ret størrelse til din dværgpuddel. Eller hvad med et program, der fortæller dig, hvornår du bliver millionær, hvis du begynder at spare op nu? Du kan tilmed få leveret spektakulære undskyldninger, når behovet melder sig.

Selvfølgelig findes der også mange dybt seriøse programmer, men det synes som om, hele verden mener, at det er på mobilen, det sner. PC-verdenen falmer. I stedet for et par årtiers tal for evigt stigende antal solgte PCer, hører vi nu om fald i omsætningen med to-cifrede procenter, og det er næppe alene krisens skyld. Markedet er godt mættet. Og Dell og Acer følger HPs eksempel og vil producere mobiler.

At PCen falmer ses også af, at softwareproducenter snubler over hinanden for at komme først med ny software til mobilen i tiltro til eksplosiv vækst. Al den udvikling, der gennem de seneste år er lagt i netbaseret IT-brug til forretningen og til det sociale liv, føres også ud til mobilen. Selv telekonferencen, der kun la-la er slået igennem i PC-verdenen, tilbydes.

Mænd kan multitaske

Jeg selv får i stigende grad opdateringer fra folk, der er på farten. Forleden oplevede jeg under en sjov aften med nogle relativt unge, inspirerende gutter, at de nærmest på skift meldte sig ud af selskabet for at stirre ned i mobilen. De tjekkede chat og mails og kommunikerede med venner og forretningsforbindelser på livet løs, for dog periodisk at løfte hovedet og kæfte med – næsten, hvor vi andre var nået hen (og så siger man, at mænd ikke kan multitaske, tsk, tsk). Måske er jeg bare kørt helt bagud, siden jeg ikke har det behov. Eller er det blot, fordi jeg aldrig har taget mig sammen til at få min mobil på nettet? Ville jeg så også – nøjagtig som ved PCen – føle tæt på afhængighed af at følge med? Medier og teknologiguruer fortæller os, at mobilen bliver for folk, hvad PCen er i dag, ligesom den overtager rollen som underholdningscentral med spil, musik og videoer. GPS-funktionalitet bliver standard – og i den grad. En af de nyeste ting, der tilbydes, er, at man kan tjekke, hvor venner og ægtefælle befinder sig i landskabet.

Det rækker ikke

De unge mænd fra festen var omkring 30 år yngre end mig, så de er nærmest født med netadgang, men jeg tog også en rundspørge blandt gode folk, der »kun« er omkring 15-20 år yngre end mig.

En travl kvinde med et godt job, mand og tre børn ville slet ikke være foruden mail på sin mobil. Også GPSen på mobilen bruger hun. »Og kunne jeg gå i banken via mobilen, ville jeg helt sikkert også gøre det. Men jeg får aldrig brug for at lave Excel-præsentationer på mobilen. Jeg Googler heller ikke på den,« lyder meldingen. Fra en meget tech-kyndig kollega, der bor i det engelske, lød tilbagemeldingen således.

»Jeg er selv i tvivl om, hvorvidt smartphonen bliver den nye PC – altså om folk virkelig tager ideen til sig.«

På farten bruger han en af de nye små netbooks, der er en let, billig basis-bærbar, fordi en mobilskærm og tasterne er for små til hans behov. Han påpeger også, at mobile versioner af PC-programmer som tekstbehandling og regneark aldrig er nytænkt, blot krympet på forskellig vis, og det rækker ikke. »Næ, på mobilen bliver det noget med lyd og billeder, som man passivt kan fordumme sig med :-)«. Men selvfølgelig; en mobil med indbygget projektor – og en sådan findes – kan løse problemet med en for lille skærm,« lyder beskeden.

Kompromis nødvendigt

Til sidst meldingen fra den første journalist herhjemme, som jeg så trække en håndstor dims frem til konferencer og interviews, hvor jeg selv trak den bærbare PC frem.

»I løbet af godt ti år er jeg vokset fra en ren elektronisk notesblok til min nuværende Nokia E71, som jeg både bruger til noter, tekstbehandling, e-mail og internetadgang i næsten samme omfang som på kontoret. Men for hver ny terminal eller funktion, jeg har taget i brug, har jeg også måttet erkende, at det aldrig kommer til at handle om at finde et stykke teknologi, der bare passer til mig. Man er nødt til at gå på kompromis og ændre sin egne processer for at opnå fordelene ved mobilitet, men det er en lille pris at betale for fleksibiliteten og muligheden for selv at styre dagen.«

Læs også Dorte Tofts blog Bizzen