Faglig blokade truer stort moskébyggeri

Byggeriet af en ny shiamuslimsk moské i København kan blive forsinket, da et polsk firma nægter at tegne dansk overenskomst.

ARKIVFOTO. Imam Ali Moske på Vibevej på Nørrebro i København. Byggeriet af den shia-muslimske moske nærmer sig sin afslutning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter planen skal Danmarks største shiamuslimske moské på Vibevej i Københavns nordvestkvarter åbne i løbet af efteråret.

Men en faglig blokade fra byggefagforeningerne i hovedstaden truer med at forsinke byggeriet, der foreløbigt har været i gang i tre år. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Seks medarbejdere fra et polsk murerfirma er nemlig ved at lægge marmorfliser, men de er ikke omfattet af danske løn- og arbejdsvilkår, og det huer ikke fagforbundet 3F, som har sendt et konfliktvarsel til firmaet.

Hvis ikke det polske firma inden 13. august tegner en dansk overenskomst, kan det ende i blokade og dermed sætte byggeriet på pause.

»Vi har besøgt byggepladsen og forklaret det polske firma om det danske arbejdsmarked og reglerne om det såkaldte danske RUT-register for udenlandske firmaer, som firmaet heller ikke var registreret i. Det blev de så dagen efter. Firmaet fik en tænkepause, men de mødte ikke op, da en aftale om overenskomst skulle underskrives,« siger faglig sekretær i 3F Robert Olejnik til Kristeligt Dagblad.

Talsmand for moskébyggeriet Bijan Eskandani bekræfter, at 3F har henvendt sig til byggeledelsen. Han mener ikke, det er rimeligt at kræve, at de polske arbejdere skal være med i en fagforening, når de kun er i Danmark for at lave flisearbejde i en måned.

Det polske murerfirma har oplyst til Robert Olejnik, at nogle af de ansatte tjener godt 15.000 kroner om måneden for at arbejde 46 timer om ugen. Derudover får de dækket transport, kost og logi.

Den polske murermester har desuden fortalt, at hans kontrakt med bygherren ikke giver ham mulighed for at betale en løn efter dansk tarif, og det vækker harme hos fagforeningen, hvor Robert Olejniks reaktion lyder:

»Det er ikke i orden, at bygherren på den måde udfører social dumping.«