Fagforeningsuro udsætter amerikanske ruter hos Norwegian

Norwegian afventer fortsat tilladelse fra de amerikanske luftfartsmyndigheder på en rute mellem Cork og Boston. EU erkender, at USA bryder aftalen om "open skies", og nu udskyder luftfartsselskabet ruten på ubestemt tid.

Utilfredshed hos amerikanske fagforeninger får nu Norwegian til at udsætte åbningen af planlagte ruter mellem Cork i Irland og New York og Boston. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rune Feldt Rasmussen

Luftfartselskabet Norwegian ser sig nu nødsaget til at udskyde åbningen af de planlagte ruter mellem irske Cork og henholdsvis New York og Boston i USA, skriver check-in.dk.

Det sker i erkendelse af, at det amerikanske transportministerium trods to års sagsbehandlingstid fortsat ikke har givet tilladelse til, at det norske lavprisselskab kan åbne ruter mellem irske Corsk og Boston og New York.

Ved en luftfartskonference i Bruxelles tidligere på ugen medgav embedsmænd fra EU-Kommisionens transportdirektorat, at USA klart overtræder reglerne i den »open skies«-aftale, unionen har haft med USA i snart 10 år. Samme embedsmænd oplyste, at forhandlingerne er »kørt fast«, og at man endnu ikke er afklaret med, hvad det næste skridt skal være.

Det har tidligere været fremme, at de tager de amerikanske myndigheder i gennemsnit 60 dage at behandle ansøgninger af denne her art, og derfor vækker den lange sagsbehandlingstid undren.

Baggrunden hovedpinen er, at Norwegian for år tilbage registrerede selskabet Norwegian Air International i Irland med henblik på, at det med tiden skulle varetage selskabets transatlantiske flyvninger.

Da Norge som bekendt ikke er medlem for EU, nyder det norske moderselskab ikke samme privilegier som de øvrige EU-lande, men med Norwegian Air International i Irland var hensigten at skabe en fælles platform for selskabets stadig voksende flåde af Dreamliner-fly.

I USA har fagforeningerne dog ikke helt tilfredse med manøvren, som de i første omgang mistænker som en undskyldning for at hyre billig arbejdskraft, selvom Norwegian-chef, Bjorn Kjos, gentagne gange har afvist beskyldningerne.

Også hos den sædvanlige konkurrent, Ryanair, vækker sagen vrede, og adm. direktør Michael O'Leary har ved flere lejligheder harceleret mod de amerikanske myndigheder og mod EU, der ifølge den karismatiske boss har forholdt sig for passivt i forløbet.

Norwegian håber ifølge check-in.dk at kunne åbne ruterne fra Cork til henholdvis New York og Boston i løbet af sommeren.

Lavprisselskabet har som bekendt allerede en række ruter til USA - heribland flere fra Københavns Lufthavn.