Fagforeninger: Så må SAS-ledelsen også gå ned i løn

Fagforeningerne, som i går blev sat uden for døren, går nu til modangreb på ledelsen i SAS, der har foreslået en lønnedgang på hele 10 procent. Men det kan den godt glemme, lyder det.

Foto: Maria Hedegaard. Formanden for HK Luftfart, Nicolas Fischer
Læs mere
Fold sammen
Konflikten optrappes stille og roligt mellem fagforeningerne og SAS-ledelsen, som i går smækkede med døren og sendte fagforeningerne ud i kulden.

Men SAS' drastiske beslutning om alene at gennemføre en markant spareplan på muligvis mere end 1 mia. svenske kr. møder nu skarp kritik fra flere af parterne, som i går måtte erkende, at et muligt resultat faldt på gulvet, efter at SAS's øverste chef, Mats Jansson, lukkede forhandlingerne og bebudede en lønnedgang på op til 10 procent.

"Nu ved jeg ikke, om det er Mats Janssons løn, vi taler om. Hvis ledelsen vil skære 10 procent af lønnen, skal det gælde hele selskabet, også ledelsen. Men det er urealistisk, fordi det hjælper ikke at gå ned i løn. Ledelsen må vise en anden vej," siger formand for HK Luftfart, Nicolas Fischer, der påpeger, at SAS ikke ønsker at være et lavprisselskab, og så skal lønningerne heller ikke være lavprislønninger.

Fyringer forude

Hos Dansk Pilotforening blev man i går overrasket over, at SAS valgte at stoppe processen, eftersom man havde håbet på en hurtig løsning. Sådan blev det ikke, og i stedet kan medarbejderne se frem til fyringer, som ledelsen i går ikke ville afvise.

"Jeg har svært ved at se fyringer som et middel til at opnå besparelser. Vi har allerede sagt farvel til 160 piloter, der er gået på førtidspension, 73 er blevet fyret og andre er gået ned i tid. Så hvis man vælger at gennemføre yderligere fyringer, frygter jeg, at det rammer indtægterne og produiktionen, som kan blive svær at opretholde," siger Mogens Holgaard, formand for Dansk Pilotforening.

Presset ledelse

Men Nicolas Fischer tror nu ikke på, at SAS vil hive den store sparesabel frem. Han mener derimod, at gårsdagens sammenbrud i forhandlingerne er et tegn på en SAS-ledelse, der er presset.

"Det er en trængt situation for dem lige nu, fordi krisen er så alvorlig. Et eller andet sted råber de om hjælp, og det vil vi forsøge at hjælpe dem med gennem et samarbejde. At tro man kan udføre en så markant spareplan alene er uklogt. Godt nok kan SAS indrette butikken som de vil, men det er medarbejderne, der skal udføre arbejdet."

Selv om fagforeningerne har pustet sig op, mener SAS tilsyneladende, at fagforeningerne er kommet med krav, som ledelsen ikke har kunne imødekomme. Flere analytikere har peget på, at SAS-ledelsen er tvunget til at udvise ansvarlighed og dermed gennemføre den store spareplan, fordi økonomien ikke er til andet.