Fagforeninger revser IKEA

Europæiske fagforeninger kræver, at møbelgiganten garanterer faglige rettigheder for alle ansatte. IKEA siger, at man ikke vil forhindre nogen i at organisere sig fagligt.

Fagforeninger revser IKEA Fold sammen
Læs mere
Foto: TOBY MELVILLE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En samling europæiske fagforeninger vil have IKEA til at garantere faglige rettigheder for samtlige ansatte. Det sker efter kritik fra flere hundrede amerikanske ansatte, som føler sig dårligt behandlet af møbelgiganten.

Ifølge det svenske nyhedsbureau TT blev der under fagforeningernes møde i fredags samtidig demonstreret uden for IKEA’s varehus i Madrid. Her krævede de spanske medarbejdere samme rettigheder som de svenske IKEA-ansatte.

Sagen tog sin begyndelse for et par måneder siden, da en gruppe på 335 ansatte i delstaten Virginia klagede over forholdene på IKEA-fabrikken. Her skulle de ansatte angiveligt både have oplevet racediskrimmination, ringe løn- og arbejdsforhold og forbud mod at organisere sig i fagforbund.

Fra IKEA lyder det, at man hverken vil opfordre til eller fraråde medarbejdere at organisere sig i bestemte forbund.

”Vi respekterer medarbejdernes ret til at organisere sig, være medlem eller ej af selvvalgte faglige forbund uden at de skal frygte represalier, indblanden, trusler eller diskrimination,” siger næstkommanderende informationschef i IKEA-gruppen, Camilla Meilby, til Business.dk.

Anklage: Fyret for kontakt til forbund

Ifølge fagforbundet 3F er det det internationale bygnings- og tømrerforbund BWI, der beretter om de amerikanske IKEA-medarbejderes kritisable forhold, hvor de angiveligt er blevet diskrimineret, underbetalt og systematisk tvunget til overarbejde. Siden 2009 har de ansatte forsøgt at få anerkendt en fagforening, skriver forbundet i en artikel på sin hjemmeside.

"Det er meget alvorligt, det der foregår. Ingen ansatte tør fortælle, når de har haft kontakt med fagforeningen, da flere af deres kolleger er blevet fyret på den konto," siger Flemming Andersen, der er næstformand i 3F's industrigruppe, skriver forbundet endvidere.

Den IKEA-ejede virksomhed Swedwood, der driver fabrikken med de utilfredse medarbejdere, afviser ifølge 3F alle anklager om uretmæssige advarsler og fyringer. Det samme gør IKEA's internationale kontor:

“Vi foretrækker ikke nogle fagforbund frem for andre. Vi tror på, at den frie udveksling af ideer, meninger og information er kritisk for, at medarbejderne kan bruge deres rettigheder, forudsat at det ikke går ud over vores forretning eller medarbejdernes frie valg,” siger Camilla Meilby.