Fagforeninger klar til landsdækkende konflikt mod Ryanair

Konfliktvarslerne bliver sendt i dag, oplyser LO, der stadig håber Ryanair kommer til forhandlingsbordet. Hvis ikke, bliver flyselskabets trafik lammet i hele landet om et par uger.

Lizette Risgaard, næstformand i LO, håber, at Ryanair vil forhandle en overenskomst på plads. Ellers rammer konflikten i slutningen af juli, oplyser LO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Efter Arbejdsrettens afgørelse onsdag er fagforeningerne nu klar til at skrue bissen på over for det irske discountflyselskab Ryanair. Hvis ikke flyselskabet kommer til forhandlinger om overenskomst, gør fagforeningerne klar til blokade af selskabets fly i alle landets lufthavne, oplyser LO.

»Vi går efter en løsning, der ender med en overenskomst med Ryanair. Men konfliktvarslerne bliver sendt afsted i dag, og så må vi se, om vi ikke kan få Ryanair til forhandlingsbordet, inden de træder i kraft,« siger LOs næstformand Lizette Risgaard.

Arbejdsretten slog onsdag eftermiddag fast, at fagforeningen Flyvebranchens Personale Union (FPU) har ret til at kræve overenskomster for Ryanair-personale på selskabets baser i Danmark. Ryanair har i dag baser i København og Billund.

Den endelige tekst i konfliktvarslerne er endnu ikke skrevet færdig, men Ryanair kan forvente blokade af selskabets fly om cirka 17 dage, hvis de ikke har indledt reelle forhandlinger om overenskomst inden da.

Ryanairs topchef har tidligere overfor Berlingske afvist at indgå en overenskomst med de danske fagforeninger, da det vil medføre tilsvarende krav andre steder.

»Hvis vi underskriver en kollektiv overenskomst med den danske fagforening, vil vi blive bedt om at underskrive kollektive aftaler med 15 franske fagforeninger, 55 spanske og et hav af italienske fagforeninger. Så det kommer vi ikke til at gøre,« sagde Michael O’Leary i et længere intervierw med Berlingske Business.

Efter afgørelsen i Arbejdsretten fastslog den karismatiske topchef, at man vil klage til EU-Kommissionen over afgørelsen, som man mener strider mod de traktaktfæstede rettigheder om arbejdskraftens og serviceydelsers frie bevægelser over landegrænser i EU.

»Jeg håber meget, at når de har fået nærlæst dommen, så sætter de sig ned med os og får lavet en aftale. Ligesom andre virksomheder, der kommer fra udlandet, skal de lige skal lære den danske model at kende, men de kunne jo kontakte McDonalds, der har lært systemet og nu kan se fordele i det her i landet. Det er et eksempel, der er værd at efterleve,« siger Lizette Risgaard.

For at undgå at blive udsat for konflikt og sympatiblokader, som kan lamme blandt andet brændstofpåfyldning og bagagehåndtering, meldte Ryanair ud efter Arbejdsrettens afgørelse, at man ville droppe basen i Københavns Lufthavn og i stedet betjene ruterne til den danske hovedstad fra udenlandske baser. Det betyder konkret, at Ryanairs fly ikke kan overnatte i lufthavnen.

Men overfor branchesitet Check-in.dk meddeler Ryanair, at man vil fastholde basen i Billund, og dermed er der stadig en mulighed for konflikt i København.

»Vi varsler konflikt, og det gør vi på alle steder i Danmark. Vi vil have en overenskomst for alle steder, de er i Danmark,« lyder det fra LO-næstformanden.

Fagforeningerne har tidligere afvist at lave konflikt mod Ryanair i Billund, fordi man frygtede at flyselskabet i så fald helt ville droppe lufthavnen. Ryanair er det flyselskab, der har flest flyvninger til og fra den jyske lufthavn. Men sagen er nu en principiel sag, der følges at fagforeninger i hele Europa, og derfor er Billund ikke længere fredet.

 

»Der er står bevågenhed fra udlandet, om hvad der sker i Danmark. Vi har fået lykønskeninger fra mange steder i Europa efter afgørelsen i Arbejdsretten, for der er mange, der holder øje med, hvad der sker her i Danmark. Vi har fået tilkendegivelser om, at mange vil optrappe i forhold til Ryanair i andre lande, men om det sker, og hvad der i så fald sker, ved jeg ikke noget om,« siger Lizette Risgaard.

3F sender allerede på tirsdag en mand til Bruxelles for at drøfte sagens konsekvenser med fagforbund fra andre lande, og svenske fagforeninger har allerede erklæret sig klar til sympatiaktioner, hvis blokaden begynder i Danmark.