Fagforeninger: Fælles EU-krav skal stoppe Ryanair

Europæiske fagforeninger vil have fælles minimumsstandarder på tværs af EU. Det skal blandt andet gøre det umuligt for Ryanair at fortsætte sine metoder.

Foto: Thomas Lekfeldt

Mens konflikten mellem flyselskabet Ryanair og den danske fagbevægelse spidser til, kræver sammenslutningen af europæiske fagforbund, The European Trade Union Confederation (ETUC), nu fælles standarder for arbejdsvilkårene i den europæiske transportbranche.

»Alle taler om de økonomiske problemer i EU lige nu. Men vi har helt glemt at tale om de sociale aspekter,« siger Patrick Itschert, der er vicegeneralsekretær i ETUC, til Information.

Fagforeningernes krav kommer efter, at Ryanair har truet med at flytte sine baser i København og Billund ud af Danmark og placere dem i et andet land.

Ifølge Patrick Ischert vil det bare flytte problemet med lav løn og dårlige arbejdsvilkår videre til et andet EU-land, og dermed står de europæiske fagbevægelser med et problem, der kun kan løses på tværs af landegrænserne. Løsningen er minimumsstandarder for løn og arbejdsforhold enten gennem lovgivning i EU eller aftaler, som i Norden, mener Patrick Ischert.

Næstformand i LO Lizette Riisgaard er enig i, at der er behov for solidaritet mellem EU-landene, og hun siger, at fagbevægelsen i Danmark er klar til at støtte fagbevægelser og myndigheder i andre lande, hvis Ryanair beslutter sig for at flytte sine baser ud af Danmark.

EUs beskæftigelseskommissær, Marianne Thyssen, har tidligere sagt, at hun vil arbejde for at bekæmpe social dumping og lukke de smuthuller, der findes mellem lovgivningen i de forskellige EU-lande. Hun vil præsentere en socialpakke inden årets udgang, skriver Information.