Når passagerer skal fra København til New York med aftenafgangen, så er det PrivatAir, der står for flyvningen. Det samme gælder, når den nye rute til Boston åbner til foråret.
Men det schweiziske flyselskab har ikke overenskomst, og derfor undersøger Flyvebranchens Personale Union (FPU) nu, om PrivatAir reelt anlægger en base i København, skriver branchesitet Check-in. Hvis det er tilfældet, vil det betyde samme krav om dansk overenskomst, som Ryanair blev mødt med tidligere på året.
PrivatAir har tidligere fløjet på ruten mellem Stavanger og Houston, men da den lukkede på grund af lavere aktivitet i oliebranchen, blev flyet indsat som en ekstra afgang mellem København og New York.
»Med Stavanger-Houston-ruten var det et anliggende for de norske fagforeninger. Nu er PrivatAir så rykket til København, og vi er derfor i gang med at finde ud af, om der reelt er tale om en base efter gældende EU-regler,« siger Anders Mark Jensen til CHECK-IN.dk.
PrivatAirs topchef Greg Thomas fortalte mandag i et interview, at selskabet udelukkende laver individuelle aftaler med de ansatte og benytter enten tyske eller schweiziske ansættelseskontrakter, alt efter hvad der er mest gunstigt.
»Fordelen er, at vi kan lave win win-situationer, der bringer vores lønomkostninger ned ved effektivt at lege med skattereglerne i Europa. Hvilken som helst gevinst vi kan få kollektivt fra skattemyndighederne, kan vi dele,« lød det således.
Sideløbende med at SAS har hyret PrivatAir til at flyve til USA, har SAS forsøgt at stikke en kæp i hjulet på Norwegians planer om at flyve til USA med sit irske datterselskab. I et høringssvar til det amerikanske Department of Transportation argumenterer SAS for, at Norwegian underminerer arbejdsmarkedsstandarderne gennem sit irske datterselskab, der giver mulighed for at ansatte personale, der ikke bor i de lande, man flyver fra eller til.