Fagforening magtesløse overfor SAS-leverandør

PrivatAir kommer ikke til at have base i Danmark, og dermed kan kabinepersonalets fagforening ikke gøre noget ved, at selskabet ikke tegner overenskomst.

PrivatAir flyver for SAS på ruten fra København til New York og fra foråret på ruten fra København til Boston. Men så længe flyselskabet ikke har base i Danmark, kan fagforeningen ikke stillet noget op ved, at selskabet ikke har overenskomster. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

I udgangspunktet er Flyvebranchens Personale Union (FPU) ikke vilde med tanken om, at SAS bruger underleverandører uden overenskomst. Men efter at have undersøgt PrivatAir, der fremover skal flyve for SAS på ruten fra København til New York, er der ikke noget, fagforeningen kan gøre ved det.

Sådan lyder beskeden fra næstformand i FPU, Anders Mark Jensen.

»Hvis de etablerer et dansk selskab eller en dansk base, så kan vi kræve en dansk overenskomst. Men efter at have undersøgt sagen nærmere og talt med vores samarbejdsorganisationer i udlandet om, hvordan PrivatAir tilrettelægger arbejdet, så kan vi konkludere, at det ikke er tilfældet i øjeblikket,« siger han.

»Vi synes jo, at der er skal være overenskomst og så gerne, at alle flyselskaber havde det. Men når det er et flyselskab fra et andet land, der ikke har base i Danmark, så kan vi ikke gøre noget ved det. Det er en sag for de schweiziske fagforeninger.«

PrivatAir blev sidste år hyret til at flyve en ren businessclass-rute mellem Stavanger og Houston, fordi SAS ikke selv havde små maskiner, der kunne flyve den lange distance direkte. Men ruten lukkede på grund af faldende aktivitet i oliebranchen.

Fordi SAS havde en tre-årig aftale med PrivatAir, blev flyet i stedet sat ind som en ekstra aftenafgang på ruten mellem København og New York indtil foråret, hvor PrivatAir i stedet skal flyve en kommende rute mellem København og Boston.

SAS oplyser, at man i udgangspunktet har et krav om overenskomst hos leverandører, men den politik er først indført efter man indgik aftalen med PrivatAir.