Fagforening: Ja tak til teknologikommission

HK/Privat hilser Dansk Erhvervs ønske om en regeringsanalyse af Danmarks muligheder og mulige satsninger i en verden med brug af stadig mere teknologi velkommen.

Robotterne kommer, og det bekymrer danskerne, selv om mange robotter rent faktisk er med til at bevare jobs og skabe andre typer af jobs. Mange robotter samarbejder også med mennesker - som her robotten Reiner, som dog er tysk og bevæger sig rundt i Mauerpark i Berlin, hvor den indsamler affald. Foto: Gregor Fischer, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: GREGOR FISCHER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en fremragende ide hurtigst muligt at få en regeringsnedsat teknologikommission til at analysere Danmarks muligheder for at udnytte robotter, automatisering af arbejdsopgaver og digitalisering og lægge en plan, som kan bringe os i front internationalt.

Det mener formanden for HK/Privat, Simon Tøgern, om det udspil, som arbejdsgiverforeningen for små og mellemstore virksomheder, Dansk Erhvervs administrerende direktør Jens Klarskov tirsdag præsenterede i Berlingske.

»Som fagforening for mange tusinde af de ansatte i Dansk Erhvervs medlemsvirksomheder hilser HK/Privat Jens Klarskovs forslag om en teknologikommission velkommen. En teknologikommission er en indlysende god ide, og vi vil gerne være med og spille ind med vore bud. Der er brug for et markant større fokus på digitalisering i både folkeskolen og ungdomsuddannelserne, men også efter- og videreuddannelsessystemet skal igennem digitale reformer,« mener Simon Tøgern.

Vigtigt at tilpasse uddannelserne - også efteruddannelserne

Dansk Erhverv opfordrer til at få klarlagt, hvor den nye teknologis indtog vil give flest muligheder for forandring, så Danmark kan rykke i den rigtige retning og bevare arbejdspladserne i landet. Det kræver, at man også ser på at få udryddet reguleringsmæssige barrierer, og får styr på, at infrastrukturen er i orden, så man faktisk kan slå sig ned og arbejde i hele landet. Og så skal uddannelserne - også efteruddannelsesmulighederne - gåes efter, så de indrettes efter, hvad der faktisk er brug for, at folk har lært og kan, lyder nogle af Dansk Erhvervs forslag til fokusområder for en teknologikommission.

Og det er Simon Tøgern enig i.

»Mere digital knowhow hos en i forvejen veluddannet arbejdsstyrke giver et enormt digitalt potentiale, ikke mindst hos de små og mellemstore virksomheder, som kan løfte samfundets produktivitet til det fælles bedste,« siger formanden for HK/Privat.

En nylig rundspørge fra Dansk Erhverv viser, at omkring 215.000 privatansatte danskere forventer, at deres job bliver nedlagt. Cirka hver tredje privatansatte – eller omkring 545.000 danskere –  frygter, at deres arbejdsgiver enten må lukke eller skal ændre forretningsmodel over de kommende 10 år.

 

LÆS MERE