Fagforening i tænkeboks efter klar Ryanair-afvisning af overenskomst

Serviceforbundet har holdt et kun otte minutter langt møde med Ryanair, hvor målet var at få lavprisselskabet til at tegne overenskomst. Det lykkedes ikke.

Formanden for Flyvebranchens Personale Union (FPU), Thilde Waast, sammen med LO's advokat Peter Nisbeth, før mødet med Ryanair på Hotel Hilton i Københavns lufthavn onsdag d. 8. juli 2015. Mødet afholdes 10 dage før fagbevægelsen planlægger at blokere Ryanairs flyvninger i danske lufthavne. Fagbevægelsen forventer, at parterne skal forhandle en dansk overenskomst på plads. (Foto: Erik Refner/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

Der er efterhånden god grund til nervøsitet, hvis du skal med et fly fra Ryanair på sommerferie.

Onsdag middag sluttede et møde mellem det irske lavprisflyselskab og fagbevægelsen i form af Serviceforbundet uden resultat. Dermed synes en større konflikt på trapperne.

»Det var et meget hurtigt møde. Det tog otte minutter, hvor Ryanair meddelte, at man ikke vil indgå overenskomster af nogen art i Danmark. Og man havde da forstået Arbejdsrettens dom, hvor tre enige højesteretsdommere udtalte, at vi er berettiget til at tegne overenskomst med Ryanair for det flyvende personale, der er baseret i Danmark. Men det vil selskabet altså ikke efterleve,« siger Serviceforbundets formand, John Dybart.

Fagforeningen er sammen med LO nu gået i tænkeboks for at afgøre det næste træk. Der vil blive meldt noget ud i løbet af onsdag eftermiddag, lyder det.

Sidste onsdag gav Arbejdsretten fagbevægelsen grønt lys til at indlede en konflikt mod Ryanair, hvis selskabet ikke vil tegne dansk overenskomst med de kabineansattes fagforening.

John Dybart har tidligere gjort det klart, at det kan ende med, at konflikten udvides til ikke blot at omfatte Københavns Lufthavn, men også lufthavnene i Billund og Aarhus, hvilket kan ramme de mindre lufthavne hårdt.

En konflikt vil betyde, at en række fagforeninger vil kunne forhindre Ryanairs fly i at få tanket brændstof, laste bagage og hente forplejninger om bord på flyene i de lufthavne, der er omfattet af konflikten.

Hvis fagforeningerne indleder konflikt med tilhørende sympatiblokade mod Ryanair i København, vil selskabet droppe at have en base i København og i stedet flytte den til Kaunas i Litauen, har selskabet tidligere fortalt.