Fagforening frygter nyt blodbad i Nokia

Op til 15.000 jobs skal nedlægges, efter at den finske mobilgigant har købt sin konkurrent, siger fagforening.

Nokia står tilsyneladende over for en ny, omfattende fyringsrunde efter opkøbet af sin konkurrent Alcatel-Lucent. Arkivfoto: Antti Aimo-Koivisto, Lehtikuva/AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: ANTTI AIMO-KOIVISTO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er udsigt til et nyt blodbad i den finske mobilgigant Nokia, som muligvis vil nedlægge helt op til 15.000 stillinger oven på opkøbet af sin fransk-amerikanske konkurrent Alcatel-Lucent.

Det siger de finske fagforeninger, lige efter at Nokia selv har meddelt, at 1.000 af de 7.000 ansatte i hjemlandet Finland skal se sig om efter et nyt job.

»Vi har endnu ikke fået officielle tal, men ud fra de oplysninger, som vores fagforeningskontakter har givet, vil jeg anslå, at denne runde vil blive på mellem 10.000 og 15.000 stillinger,« siger Risto Lehtilahti, som er fagforeningsrepræsentant hos Nokia i byen Oulu, til nyhedsbureauet Reuters.

Hver syvende i Finland skal ud

Nokia har efter overtagelsen af Alcatel-Lucent 104.000 ansatte på verdensplan og er nu verdens næststørste leverandør af mobiludstyr efter svenske Ericsson. Nokia meddelte i sidste uge, at lige over 1.000 stillinger i Finland skal nedlægges. Samtidig skal omkring 1.400 jobs i Tyskland skæres bort, mens 400 stillinger i Frankrig forsvinder. Her vil der dog samtidig blive orpettet 500 nye inden for forskning og udvikling efter pres fra den franske regering i forbindelse med salget af Alcatel-Lucent, der har hovedkontor i Frankrig.

Den franske regering fører en håndfast politik, hvad angår at sikre arbejdspladser i Frankrig.

Nokia vil ikke selv kommentere forlydenderne men fører samtaler med personalerepræsentanter i omkring 30 lande.

Spareplanen er også en følge af et svagere markeds for udstyr til mobilnetværk.

Nokia-telefoner vender tilbage

Nokia solgte for to år siden sin mobilproduktion til Microsoft. Det er alle Windows-telefonerne i Lumia-serien som det kendteste mærke. Forleden bekræftede Nokia, at selskabet vil vende tilbage til mobilproduktionen uden dog selv at stå for selve produktionen af telefonerne.

Nokia var i over et årti kongen af mobilverdenen men blev taget på sengen, da Apple sendte den første smartphone, iPhonen, på markedet i 2007 og dermed vendte op og ned på mobilmarkedet. Det bliver den kinesiske producent Foxconn, som også samler Apple iPhone-telefoner, der har købt retten til at bruge Nokia-navnet på nye telefoner, som Nokia skal udvikle. Også tavle-PCer med Nokia-navnet på er undervejs.

Nokia har oprettet selskabet HMD Global Oy i Finland til at stå for håndteringen af de kommende telefoner og tavle-PCer i de kommende ti år.