Fagboss efter svensk Uber-exit: Det sker også i Danmark

3Fs formand i chaufførgruppen er langt fra overrasket over, at Uberpop-tjenesten lukker i Sverige. Det burde give anledning til eftertanke i Danmark, lyder det. Uber har ingen planer om at forlade Danmark.

Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Det amerikanske milliardforetagende Uber henter efter 18. maj ikke flere gode, svenske kroner fra selskabets Uberpop-tjeneste i Sverige.

Uber lukker nemlig ned for tjenesten, efter at flere domme for sort taxikørsel er faldet mod Uber-chauffører.

Det er tjenesten Uberpop, hvor folk kører med betalende passagerer via Uber-appen, der lukker ned. Samme tjeneste er særdeles omdiskuteret i Danmark, hvor byretten i København i juni ventes at afgøre, om seks tiltalte har kørt piratkørsel, fordi de har kørt med betalende passagerer uden tilladelse til taxikørsel via Uber-appen.

Og det svenske eksempel bør mane til eftertanke i Danmark, mener gruppeformand for transportgruppen i 3F, Jan Villadsen. Selv om det ikke kommer bag på ham, at Uber lukker Uberpop-tjenesten, mener han, at de danske myndigheder burde sætte skub i processen omkring det amerikanske selskabs konstruktion.

»Det kommer ikke bag på mig. Uber arbejder på den her måde, at når myndighederne gør noget ved deres ulovligheder, så trækker de sig. Men når der ikke sker noget, som i Danmark, så bliver de,« siger han og uddyber:

»Når Uber trækker sig i Sverige, er det jo, fordi svenskerne er længere fremme end os. De har allerede ført de her retssager. Det er gennemgående dansk, vi har et retssystem, vi er glade for, men det tager bare så lang tid, at det med fænomener som Uber kan nå at ødelægge en hel branche, inden vi kommer frem til en afgørelse. Men flere steder trækker Uber sig, og jeg forventer, at det samme sker i Danmark,« siger Jan Villadsen blandt andet med henvisning til Austin, Texas i USA, hvor Uber har stoppet selskabets aktiviteter.

Bliver i Danmark

Herhjemme har der indtil videre været nogenlunde enighed om, at der skal ske en modernisering af taxiloven. Det er dog uvist, hvordan den vil komme til at se ud, og indtil videre har der ikke været reelle forhandlinger.

Ved siden af den politiske proces, er det endnu uvist, om Uber-tjenesten er lovlig i Danmark. Selskabet er anmeldt til politiet af Trafikstyrelsen Først når sagerne mod de enkelte chauffører i byretten er afgjort, vil en sag kunne køres mod selskabet.

Helt anderledes ser det dog ud i Sverige, hvor der over 30 gange er blevet afsagt domme, der fastslår, Uberpop er en sort taxatjeneste. Også Hovrätten, en svensk pendant til Landsretten, har afsagt den dom, som nu er blevet anket til Sveriges højesteret.

Skulle der komme en taxilovgivning i Sverige, vil Uber vende tilbage med Uberpop-tjenesten. Uber forlader nemlig ikke Sverige helt. Tre øvrige tjenester fortsætter nemlig i de fem byer, hvor Uber er aktive. Det drejer sig om Uberblack, Uberlux og Uberx. Samtidig hæfter selskabet sig ved, at der endnu ikke er afsagt en dom mod selve selskabet.

»Det her er domme mod enkeltpersoner og ikke mod Uber. Men vi har fulgt dem under den som har været i den tid, der har været. Det føles trist, at privatpersoner kommer i klemme. Vi har forsøgt at støtte dem det bedste, vi kan. I beslutningen om at lukke ned har vejet mange faktorer, men den udløsende faktor var, at hele tidslinjen er blevet forskudt,« siger Ubers svenske chef Alok Alström til Dagens Nyheter.

Den svenske retræte får dog ingenlunde Uber til at droppe Danmark, fastslår Oliver Carrà, der leder Ubers kommunikation i Norden.

»Vi har ingen planer om at stoppe Uberpop i Danmark. Vi mener, der er brug for ny regulering af delekørsel og en modernisering af lovgivningen for personbefordring i Danmark,« siger han i en skriftlig udtalelse til Berlingske Business.

Der ventes at falde dom i de seks Uber-sager ved Retten i København 17. juni.