Fagbevægelsen vandt Uber-kamp for få taximedlemmer

Selv om fagbevægelsen har tordnet højlydt mod Uber, har fagforeningerne dårligt fodfæste blandt mange af de københavnske taxichauffører.

Ubers applikation uberPOP trækkes nu væk fra det danske marked. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For Jan Villadsen var Ubers beslutning om at lukke sin kørselstjeneste en yderst tilfredsstillende begivenhed.

Formanden for transportgruppen i det store fagforbund 3F kunne se sin absolutte hovedfjende kvæles i aftaleteksten på den nye taxilov, som et flertal i Folketinget vedtog i februar. Der var ingen vej uden om sædeføler og taxameter, hvilket Uber ifølge eget udsagn ikke kunne leve med.

Over for Berlingske Business kaldte Jan Villadsen Ubers farvel til Danmark en »sejr for de 6.000 mennesker, der lever af at køre taxa, og som overholder reglerne, betaler skat, og som har taget en uddannelse«.

»Det gør en forskel. Det gør, at der bliver flere ture til dem. De fleste arbejder seks dage om ugen i 12 timer, og det skal de have en god løn for,« sagde han tirsdag.

Men selv om fagbevægelsen har været spydspids i kritikken af Uber, hvor 300.000 havde oprettet sig som brugere, er kun ganske få taxi­chauffører i hovedstaden organiseret i en fagforening. En kilde, som er redaktionen bekendt, med dybt kendskab til branchen vurderer, at under ti pct. af de 6.000 chauffører i hovedstaden er organiserede. Til sammenligning viste en kortlægning tilbage i 2014, at 69 procent af alle lønmodtagere var organiserede.

3F ønsker af konkurrencehensyn ikke at oplyse, hvor mange medlemmer der er blandt taxichauffører i København, men det er en hovedprioritet at øge antallet af taxichauffører på overenskomst, forklarer transportafdelingens næstformand Bent Møller.

Presset af nye arbejdsmønstre

Når fagbevægelsen alligevel er gået ind i diskussionen om Uber for fuld styrke, handler det i høj grad om en eksistenskamp for fagforeningerne. Det mener arbejdsmarkedsforsker fra Aalborg Universitet Henning Jørgensen, der forklarer, at fagbevægelsen er presset af nye arbejdsmønstre.

Uber er et udtryk for ny økonomi, hvor opgaver sendes i udbud, og hvor folk uden tilknytning til én arbejdsgiver tager sig betalt for at løse dem. Dermed går det amerikanske selskab uden om det traditionelle arbejdsmarked med arbejdsgiver, lønmodtagere og overenskomster, påpeger han.

»Det er en eksistenskamp for de faglige organisationer. De skal ikke bare have mange medlemmer, men også have en høj overenskomstdækning for at sikre, at de kan gøre noget for deres medlemmer. Derfor kæmper de mod en liberalisering og selvstændige næringsdrivende uden overenskomst,« siger han

Om fagbevægelsen reelt har vundet, er dog endnu for tidligt at sige:

»På kort sigt har fagbevægelsen måske vundet en mediekamp. Man har fået fremstillet Uber, som om det er slemme arbejdsgivere, der med ny teknologi vil ødelægge det gode danske arbejdsmarked, men det er markedet, der i sidste ende bliver domstol,« siger Henning Jørgensen.

Der er nemlig heller ingen udsigt til store lønstigninger som følge af Ubers farvel til hoved­staden, vurderer Henning Jørgensen.

Gennemsnitslønnen for en taxichauffør i Storkøbenhavn er pt. 125 kroner i timen – inklusive aften-, natte- og weekendvagter, ifølge 3F, der baserer den løn på statistik fra Taxinævnet. I 2015 indkasserede 2.100 Uber-chauffører ifølge Fagbladet 3F ganske vist 56 millioner kroner.

»Men hvis der er taxichauffører, der regner med, at alle får øget indtjening på grund af, at Uber lukker tjenesten, er de overoptimistiske. Det er ikke et nulsumsspil mellem taxichauffører og Uber-chauffører, som det nogle gange udlægges af fagbevægelsen,« siger han forudser nye operatører i markedet.

»Det er markedet, der bestemmer udviklingen – ikke taxichaufførerne eller fagforeningen,« siger Henning Jørgensen.