Fagbevægelsen jubler: Sagen kan få europæiske konsekvenser

Fagbevægelsens sejr over Ryanair kan sprede sig som ringe i vandet til andre europæiske lande. Det håber fagbevægelsen, der skal mødes med europæiske kolleger om mulige sympatikonflikter.

Der blev givet krammere foran Arbejdsretten onsdag – her formanden for Flyvebranchens Personale Union, Thilde Waast. Foto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere

Arbejdsrettens dom, der gik Ryanair imod, kan få betydning uden for Danmarks grænser. Det håber flere aktører i fagbevægelsen.

»Vi er meget, meget glade for dommen,« siger Lizette Risgaard, næstformand i LO.

Den danske fagbevægelse håber og tror, at arbejdstagere på tværs af Europa vil vise solidaritet med Ryanairs ansatte og stille krav om bedre vilkår.

»Sagen har stor bevågenhed internationalt. Jeg rejser til Bruxelles på tirsdag for at drøfte sagen, fordi der over hele Europa er interesse for at indlede sympatiaktioner mod Ryanair. Allerede nu ved vi, at man er klar til at gå i sympatiaktioner i Sverige,« siger Jan Villadsen, 3F, der sidder i ledelsen af det europæiske transportarbejderforbund, som altså mødes på tirsdag. Jan Villadsen nævner desuden Irland som et af de lande, hvor der allerede er konkrete overvejelser om sympatiaktion mod Ryan-air.

»Vi har aftalt at mødes om Ryanair-sagen tirsdag i Bruxelles, fordi alle har til hensigt at bruge denne dom med de midler, man nu kan i de respektive lande. Man går ind i sympatiaktioner i forhold til denne sag, men også i håbet om selv at få en aftale,« siger han.

Også 3F i Kastrup mener, at den danske sejr kan få betydning for Ryanair-ansatte andre steder i Europa.

»Det skaber mod og håb i andre lande,« siger Henrik Bay-Clausen, formand for 3F i Kastrup til TV 2.

Ryanairs topchef, Michael O’Leary, mener dog ikke, at den danske dom får indflydelse andre steder i Europa.

»Heldigvis har man ikke denne sære danske model andre steder i Europa,« siger Michael O’Leary.

Berlingske Business har i flere omgange forsøgt at få interview med ansatte i Ryanair, men flyselskabets ledelse ønsker ikke, at de ansatte taler med pressen. Gør de det, vil de blive fyret, har Ryanair gjort klart.

I stedet har Berlingske fået kontakt til flere tidligere ansatte, der har vist deres kontrakter. Kontrakterne dokumenterer, at Ryanair-ansatte i mange tilfælde ikke bliver ansat direkte af Ryanair, men derimod via bemandingsselskaber og vikarbureauer. Af kontraterne fremgår også, at ansatte ikke får løn under sygdom, at de kan blive opsagt uden varsel og forflyttet fra en base til en anden base i Europa, hvis Ryanair skulle ønske det. Ryanair mener, at forholdene er gode, og flyselskabet er stolt over at have skabt omtrent 10.000 arbejdspladser, som særligt kommer østeuropæere og sydeuropæere tilgode.