Fagbevægelsen angriber grønne afgifter

Flere fagforbund lægger nu – ligesom arbejdsgiverne – pres på regeringen for at få markante afgiftslettelser på bordet i den kommende industristrategi og vækstplan.

De mange energiafgifter tynger de danske virksomheder og koster arbejdspladser. Foto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når regeringen om kort tid lancerer en ny industristrategi, bør lavere afgifter have en central placering. Sådan lyder meldingen fra flere fagforbund, der hermed støtter arbejdsgivernes kamp for bl.a. lavere grønne afgifter og lavere punktafgifter.

Både Dansk Metal og Fødevareforbundet NNF efterspørger betydelige afgiftssænkninger på flere fronter her og nu. Danmarks største fagforening, 3F, er til gengæld lidt mere forbeholden og ønsker kun »få udvalgte afgiftslettelser, som kan sikre danske industrivirksomheder lige konkurrencevilkår og samtidig give ekstra beskæftigelse«.I Dansk Metal er man nu klar med et udspil til en industristrategi, hvor sænkninger af grønne afgifter spiller en afgørende rolle.

»Det kan ikke være rigtigt, at danske produktionsvirksomheder, der har investeret i den bedst tænkelige teknologi, fortsat skal betale meget store beløb i NOx-afgift (en afgift på kvælstofoxid, red.). Vi mener, at de grønne afgifter skal ned på EU-niveau, og vi vurderer, at det er selvfinansierende,« siger formanden for Dansk Metal, Claus Jensen.

Dansk Metal foreslår konkret i det nye udspil, at grønne afgifter på f.eks. NOx og CO2 samt afgifter på overskudsvarme til proces fjernes eller sættes ned til EU-niveau.

I Fødevareforbundet kalder forbundsformand Ole Wehlast afgiftsinstrumentet for »et kerneområde i en strategi for Danmark som produktionsland«. Han er enig i, at det er fornuftigt at se på flere energiafgifter, men fokuserer mest på junglen af punktafgifter.»Vi opfordrer til, at man gennemgår hele afgiftssystemet for at se, om det er konkurrenceforvridende i forhold til andre EU-lande. Flere punktafgifter skal betales allerede i engrosleddet, og de hæmmer danske fødevarevirksomheders eksport,« siger Ole Wehlast.

Selv om flere fagforbund nu i lighed med arbejdsgiverne presser på for lavere afgifter i forårets vækstinitiativer, understreger alle forbund dog, at afgiftsinstrumentet kun er et af mange nødvendige redskaber. En opgradering af erhvervsskolerne, bedre afskrivningsmuligheder og øget konkurrence er blandt Dansk Metals øvrige bud på at skabe flere danske produktionsarbejdspladser.

Regeringspartierne ønsker endnu ikke at tage stilling til fagbevægelsens konkrete forslag.