Færre TV-kanaler til gamle fjernsyn

Udbuddet af TV-kanaler vil svinde ind år for år, hvis man stadig har et gammelt fjernsyn, der ikke kan modtage det digitale TV-signal. (Opdateret kl. 9.45)

Der er ingen grund til at køre det gamle fjernsyn på genbrugsstationen, hvis det ellers virker, og man har kabel-TV. Men med årene vil udbuddet af TV-kanaler blive mindre. Foto: Niels Meilvang, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det gamle billedrørsfjernsyn, som absolut ikke kan hænge på væggen i et elegant stativ, behøver ikke at blive sendt på pension foreløbig, men antallet af TV-kanaler vil svinde år for år i takt med, at kabel-TV-selskaberne skal bruge pladsen til nye, digitale kanaler.

I første omgang får det ingen som helst betydning for de millioner af danskere, som får fjernsyn via kabel-TV fra de to store udbydere, TDC-ejede YouSee og (endnu) Telia-ejede Stofa, at det analoge TV-signal fra 1. november i år bliver slukket og erstattet af et digitalt i bedre lyd- og billedkvalitet.

En gammel kanal giver plads til fem-seks nye

Kabel-TV-selskaberne vil nemlig fortsat sende TV-programmerne ud analogt til dem, der har ældre fjernsyn og dermed ikke kan se digitalt TV, medmindre de anskaffer sig en særlig signalomformerboks og et tilhørende abonnement.

Men med årene vil antallet af analoge TV-kanaler på kabel-TV-nettet dale. Kabel-TV-selskaberne skal nemlig bruge pladsen på nye, digitale kanaler.

»Om ti år har vi stadig analogt TV. I dag har vi 40 analoge TV-kanaler, om tre år har vi i hvert tilfælde stadig 35 kanaler og om fem år stadig 25. Men hver gang vi tager en analog TV-kanal ud, får vi plads til fem-seks digitale TV-kanaler,« siger Niels Breining, administrerende direktør for YouSee, landets største kabel-TV-selskab.

Og der kommer ikke flere nye kanaler ind til de analoge fjernsyn.

»Vi har sagt stop. Der kommer ikke flere TV-kanaler i den analoge pakke, end vi har nu,« siger han.

De første forsvinder nu

YouSee fjerner fra 15. september den særlige kodning af det digitale TV-signal, således at nye fladskærmsfjernsyn ikke længere behøver en omformerboks og et særligt abonnementskort for at kunne se digitalt TV. De vil fremover kun være nødvendige, hvis man ønsker ekstra tjenester som ekstra kanaler i superfin højdefinitionskvalitet (HD), mulighed for at leje film via fjernbetjeningen eller for at kunne holde pause i programmer, mens de sendes.

For at slippe for boks og kort skal fladskærmen kunne arbejde med MPEG-4, som er det billedformat, der anvendes til signalet (ældre fladskærme kan kun arbejde med MPEG-2), samt have en indbygget DVB-C-omformer (»C« står for »cable«/kabel - i modsætning til, hvis man modtager signalet via en antenne eller satellit).

Omlægningen betyder samtidig, at de første kanaler forsvinder fra YouSee-kunder med ældre fjernsyn. YouSees grundpakke består fra efteråret af 13 »gamle« kanaler, mellempakken af endnu seks kanaler og fuldpakken af endnu 20 kanaler.

Læs også:
Digital ordbog - få styr på begreberne ved fladskærmsfjernsyn og digital-TV. Business.dk forklarer de seks mest brugte ord og forkortelser.