Færre skriveborde, mere intelligent teknologi

Komplekse tekniske løsninger og mobile arbejdspladser er nogle af tidens store tendenser inden for indretningen af kontorer og driften af ejendomme. Det fortæller Liselotte Panduro, som er nytiltrådt Nordic COO i CBRE Global Workplace Solutions.

Liselotte Panduro, Nordic COO i CBRE. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix Denmark
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Liselotte Panduro satte sig for nylig i chefstolen som drifts- og udviklingsdirektør (COO) i en af verdens ledende virksomheder inden for strategisk ejendomsrådgivning og integreret facilities management, CBRE Global Workplace Solutions. Hendes fokus skal være på de nordiske lande, og allerede et par uger inde i den nye stilling har hun erfaret, at hendes job blandt andet indebærer at skulle håndtere to meget forskellige typer kunder. Dels dem, som tidligere har prøvet at outsource driften og styringen af mange funktioner i deres virksomhed, som stiller meget store krav. Og dels dem, som gør det for første gang.

Hendes første opgave bliver dog at styrke koncernens profil og den kommercielle agenda i Norden, blandt andet ved at formidle hvad der gør CBRE’s produkt unikt og attraktivt for kunder, der ejer bygninger eller bor til leje i dem.

Bare det at få styr på terminologien med begreber som ’integreret facilities management’ er ofte det sted, man er nødt til at starte, forklarer Liselotte Panduro, som betoner vigtigheden af god formidling:

»Faktisk er det også en af mine roller at få oversat og forklaret fordele og ulemper ved nogle af de løsninger, som begreberne dækker over. En del af mit projekt er at styrke formidlingen inden for det her område, hvor begreberne godt kan virke meget fremmede og abstrakte for mange,« siger Liselotte Panduro.

Hun fortæller, at når CBRE starter fra bunden med en ny kunde og førstegangs-outsourcer, er alene det at få et digitalt overblik over deres ejendomme og deres vedligeholdelsesstand et første skridt, hvis vigtighed man ikke skal undervurdere:

»At få styr på deres ejendomsportefølje og få den digitaliseret kan være en stor opgave i sig selv. Det handler om at få et overblik over udgangspunktet: Hvor mange kvadratmeter har jeg, hvor mange medarbejdere sidder der på de kvadratmeter, og hvad koster det os at vedligeholde vores aktiver i dag? Det er naturligvis et nødvendigt første skridt for at finde ud af, om man udnytter sin plads effektivt og har styr på sine driftsomkostninger,« siger Liselotte Panduro.

Få, men effektive lokationer

Den effektive udnyttelse af bygningerne er naturligvis første prioritet hos mange af de kunder, der henvender sig til CBRE for at få rådgivning om blandt andet optimering af deres bygningsdrift. Men en anden prioritet, der ligger i top, er også, at omgivelserne skal være rare for medarbejderne, så man kan tiltrække og fastholde de rigtige talenter. Den røde tråd i indretningstendenserne er, at den fleksible og flytbare arbejdsplads formentlig er et fænomen, der er kommet for at blive, fastslår Liselotte Panduro:

»Man indretter sig med meget åbne miljøer, hvor man bare sætter sig med sin bærbare computer, tænder den, og så fungerer det hele. Tendensen er, at medarbejderne flytter mere og mere rundt i løbet af deres arbejdsdag, og mange steder har man af den grund samlet sig i færre, men mere effektive lokationer. Det kan eksempelvis være, at man vælger at have kun otte skriveborde til ti medarbejdere.«

Virksomhederne har dog, trods de moderne, mindre faste arbejdsformer, stadig behov for at have styr på, om skrivebordene er ledige, og hvor medarbejderne befinder sig. Løsningerne er som regel at finde i den intelligente teknologi, forklarer Liselotte Panduro. At implementere dem kan dog kræve et tæt samarbejde med virksomheden, blandt andet fordi det kan være udfordrende at fastlægge grænsen for, hvor meget det egentlig er acceptabelt at følge en medarbejder.

»Man kan sætte sensorer på skrivebordene, så man kan se, om de er optaget. I nogle virksomheder har man også installeret et tracking-system, så man via medarbejderens mobiltelefon kan se, hvor i bygningen medarbejderne opholder sig,« siger hun.