Færre penge til elektronik i 2014

I år vil vi alle spare på indkøbene af ny teknologi - men faktisk får vi mere for færre penge.

Minirobotter, som kæmper mod hinanden gennem den trådløse Bluetooth-forbindelse, er kun noget af det, som vi kan bruge penge på i 2014, men det bliver ikke til så mange penge som i 2013, viser nye tal fra verdens største forbrugerelektronikmesse i Las Vegas. Foto: Robyn Beck, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: ROBYN BECK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Begejstringen for nye dimser og dingenoter fortsætter med uformindsket styrke, men i år vil vi alle sammen bruge færre penge på forbrugerelektronik.

Det globale forbrug vil i 2014 falde med en procent, hvor det i 2013 voksede med tre procent. Det fremgår af nye tal fra den amerikanske forbrugerelektronikbrancheforening Consumer Electronics Association (CEA), som står bag denne uges store messe, Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas, verdens største af slagsen.

Priserne falder

Og det er ikke småpenge, der er tale om. I 2013 brugte vi 1.068 billioner dollars eller 5.861.000.000.000 kroner på forbrugerelektronik på verdensplan, et tal, der i år »kun« vil lyde på 1.055 billioner dollars.

Det betyder ikke nødvendigvis, at vi får færre dimser og apparater, eller at vi lever med det gamle udstyr uden at skifte det ud. Men som gennem mange år fortsætter den teknologiske indmad i udstyret med at falde i pris, og der kommer mange lavprisprodukter i handelen - i øjeblikket især tavle-PCer i solid kvalitet og til priser, der er nærmest halveret på et år.

På nogle markeder, især i Vesten, er der dog ved at være fyldt godt op på især smartphoneområdet. De, der skulle skifte fra de »gammeldags«, almindelige mobiltelefoner til smartphonetelefoner, har nu gjort det, og nyhederne er efterhånden ikke så store, at der er grund til absolut at skifte til nyeste udgave med det samme. Det kan godt vente lidt.

43 procent er telefoner og tavle-PCer

I runde tal bruger vi altså stort set det samme på forbrugerelektronik som tidligere. Vi får bare mere for pengene, når vi køber nyt.-Rent faktisk vil smartphonetelefoner og tavle-PCer udgøre 43 procent af alle de penge, som vi i år brænder af på forbrugerelektronik, og det er for tavle-PCerne især de mindre af slagsen, der er blevet populære - og meget billigere. 66 procent af alle tavle-PCer, som sælges i 2014, vil have skærme på mindre end ni tommer, lyder forventningen.

I USA og Vesteuropa venter CEA, at forbruget i 2014 vil falde med fire procent, mens det omvendt i udviklingslandene ventes at vokse med to procent.

Berlingske dækker Consumer Electronics Show (CES) på www.business.dk/digital, www.b.dk/tech og i den trykte avis.