Færre og dyre kartofler på grund af hedebølgen

Vinterens hedebølge er skidt nyt for kartoffel-elskere.

Prisen er foreløbig tredoblet og der spåes om kartoffelmangel, skriver metroXpress.

Landets 1.500 kartoffelavlere føler sig mildest talt som 'uheldige kartofler.' Den varme vinter betyder, at sidste års gamle spildkartofler i jorden spirrer løs - og det er skidt nyt. Rigtig skidt.

Når de gamle kartofler i jorden ikke bliver frosset væk, blander de sig med de nye. Dertil kommer 'sygdommen' kartoffel­skim­mel, der også stortrives i det milde vejr.

»Det kræver en temperatur ned på en fem grader, før kartoflerne kan holde sig. Flere avlere er meget hårdt ramt af det milde vejr, som har gjort, at kartoffelbunkerne er sunket sammen. Og så er det hele kaput,« siger Kristian Kristensen, formand for danske kartoffel­pro­du­cent­forening.

Han vurderer, at Danmark meget snart kan blive ramt af kartoffelmangel. For problemet er det samme syd for Danmark. De store katoffel-nationer Holland, Tyskland og Polen har samme problemer i vintervarmen.

Kartoffelpriserne er foreløbig tredoblet. Avlerne får normalt 50-60 kroner for hver tønde med 100 kilo, men onsdag steg prisen til 200 kroner per tønde.

Kilde: MetroXpress