Færre Nokia-telefoner over disken

Verdens største mobilproducent taber penge. (Opdateret kl. 13.00)

Foto: Pressefoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den finske mobilgigant Nokia kan heller ikke holde finanskrisen stangen. Salget af mobiltelefoner faldt sidste år.

Nokia, der står bag to af hver fem solgte mobiltelefoner i hele verden, fremlagde ved middagstid torsdag sit kvartalsregnskab for det vigtige julekvartal, som traditionel er årets højdepunkt for alle producenter af udstyr, der kan sættes i stikkontakten.

Overskuddet for fjerde kvartal faldt til 576 millioner euro (4,3 milliarder kroner) fra 1,8 milliarder for et år siden, og det er langt mindre, end analytikerne havde ventet.

Markedsandelen falder

Nokia leverede i alt 113 millioner mobiltelefoner til verdensmarkedet i fjerde kvartal, 15 procent færre end for et år siden og fire procent færre end i juli-september. Nokias markedsandel på verdensplan er nu på 37 procent, hvor den for et år siden lå på 39,7 procent.

Nokia forventer, at mobilmarkedet vil blive mindst ti procent mindre i 2009 sammenlignet med 2008. Det er en dobbelt så stor tilbagegang som tidligere udmeldt, og navnlig i første halvår vil det gå tilbage.

Aktiekursen faldt efter offentliggørelsen af regnskabet og lå lidt over middag 5,8 procent under onsdagens lukkekurs.

Mobilbranchens top fem består efter Nokia af sydkoreanske Samsung, japansk-svenske Sony Ericsson, amerikanske Motorola og sydkoreanske LG Electronics.