Færre ledige kontorer

Der er blevet længere mellem tomme kontorlokaler, især i hovedstaden.

Ved indgangen til 2015 blev der længere mellem ledige kontorer, især i hovedstaden. ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Måske oplevede ejendomsmarkedet ved årsskiftet den længe ventede vending i tomgangen, som havde bidt sig fast i et niveau markant højere end før finanskrisen.

Se nytårsrundspørgen fra Berlingske Business om ejendomsmarkedet og udviklingen i ledige lokaler

Den vigtige kontorledighed faldt til 8,9 pct. af samtlige lokaler i januar fra 9,8 pct. i oktober, og på årsbasis var faldet endda 1,3 procentpoint ifølge den dugfriske Oline-ED-lokalestatistik. I København by med cirka en fjerdedel af samtlige kontorkvadratmeter var faldet 1,3 procentpoint på et kvartal og hele 2,9 point på et år.

»Tallene flugter godt med makrotallene, som viser, at væksten i samfundet har været koncentreret omkring København, siden finanskrisen brød ud,« siger Mads Lindegaard, økonom i Danske Ejendomsmæglerforening (DE), der medvirker til den næsten officielle statistik.

Selv om faldet i tomgang er størst i hovedstaden, så viser statistikken færre ledige lokaler i ti af statistikkens 11 områder og uændrede tal i den sidste landsdel (Nordjylland). På årsbasis blev der færre ledige lokaler i ni ud af 11 egne, kun Sydjylland og Nordjylland ser øget tomgang.

I en Berlingske-rundspørge for få uger siden blandt seks erhvervsmæglere og større investorer forventede stort set alle, at hovedstaden ville få længere mellem »til leje«-skilte på kontorbygninger. Flere pegede på, at de efterhånden mange omlægninger fra erhverv til boliger begynder at slå igennem. Tendensen kan næppe aflæses på den samlede bestand af kvadratmeter, men målt i forhold til de tomme kvadratmeter kan det mærkes, at en del kontorlejemål udgår og overtages af håndværkere og siden beboere.

Området med størst kontortomgang er fortsat Københavns omegn med Vestegnen og de nordlige forstæder, forfulgt af Nordsjælland og Østjylland med Aarhus.

Udsvingene er ganske små for industri/lager og butikker, de to øvrige ejendomstyper i talmaterialet. Samlet har lager- og produktionslokaler en ledighed omkring 3,5 pct. – uændret fra sidste kvartal i 2014, men 0,5 point lavere end ved indgangen til 2014.

Butikstomgangen var 6,3 pct. på landsplan – stort set uændret det seneste års tid. I København var tallet 2,7 pct., ca. samme niveau som de to foregående kvartaler.