Færre dimser over disken i år

Lille fald i salget af PCer, tavle-PCer og smartphones afløses dog af ny fremgang til næste år.

Der er udsigt til lidt mindre travlhed i elektronikbutikkerne i år, selv om enkelte produkter som den sydkoreanske mobilgigant Samsungs nye toptelefoner, Galaxy S8 og S8 Plus, stadig formår at trække tegnebogen op af folks lommer. Arkivfoto: Samsung/EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: SAMSUNG ELECTRONICS HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der vil blive langet færre æsker med PCer, tavle-PCer og smartphones over diskene i butikkerne i år, end der gjorde sidste år.

Faldet bliver på beskedne 0,3 procent sammenlignet med sidste år, forudser analysehuset Gartner, der følger teknologimarkederne tæt. Til gengæld er der udsigt til en vækst igen på 1,6 procent til næste år, og ekspedienterne kommer ikke ud af træning: Der vil trods alt blive langet 2,32 milliarder æsker ud til kunder verden over.

Flere køber en dyr bærbar

Hvor der i 2016 blev solgt 220 millioner traditionelle stationære og bærbare PCer, falder salget i år til 203 millioner, altså med tre procent - og vil fortsætte nedad to år yderligere. Det er et mindre fald end de seneste par år og skyldes især, at mange virksomheder er i gang med at udskifte deres »vognpark« med nye Windows 10-PCer. Til gengæld stiger salget af de ultramobile PCer - altså de dyrere og lettere bærbare med flere hestekræfter og bedre skærme - fra 50 millioner styk på verdensplan sidste år til 59 millioner i år. Og det vil fortsætte deropad og nå 82 millioner i 2019, forudser Gartner, der mener, at mange vælger at investere lidt mere i at få en ordentlig bærbar PC.

Blandt de lettere bærbare PCer i den billigere ende er der tilbagegang fra 169 millioner til 160 millioner i år. Det vil de næste to år ligge på stort set samme niveau som i år.

Mobilmarkedet vokser stadig og vil i år runde 1,90 milliarder solgte af slagsen mod 1,89 milliarder i 2016 - en stigning på fem procent - i takt me, at stadig mange af de gamle, »almindelige« mobiltelefoner skiftes ud med smartphones i især udviklingslandene.

Men der går stadig længere tid mellem udskiftningerne, når først man har købt en smartphone. Derfor er smartphoneproducenterne stadig mere afhængige af at kunne fremvise markante nye funktioner i deres nyeste telefoner, som folk ikke mener, at de kan leve foruden.

De billige telefoner sætter verdensrekord

De helt grundlæggende smartphones uden masser af ekstra hestekræfter og toptunede skærme ventes at sætte rekord i år med et salg på 686 millioner styk. Det er 6,8 procent mere end i 2016 og skyldes især, at de store kinesiske mobilproducenter med Huawei i spidsen har fået godt fat i både hjemlandet og resten af verden. I Europa kan især Huawei ofte levere toptelefoner, der koster mellem en tredjedel og halvdelen mindre end tilsvarende topmodeller fra konkurrenterne.

I 2019 vil mobilsalget ligge helt oppe på 1,93 milliarder styk, anslår Gartner.

»Overordnet set er væksten i afskibning stabil for første gang i mange år. PC-salget ligger en anelse lavere, mens smartphonesalget ligger en anelse højere,« konstaterer Ranjit Atwal, der er analysedirektør hos Gartner i en kommentar.

Der anslåes at være omkring syv milliarder PCer, tavle-PCer og smartphones i brug verden over.