Færøske selskaber dominerer Islands fondsbørs

For få år siden var Fondsbørsen i Reykjavik lige så rødglødende som vulkanøens finansverden. Nu er der blot otte børsnoterede selskaber i Reykjavik, og flere af dem er slet ikke islandske, men færøske.

Reykjavik har en imponerende fondsbørsbygning, men inden for er aktiviteten til at overskue. Efter Eik Bankis kollaps er der blot otte børsnoterede selskaber, hvoraf flere af dem i virkeligheden slet ikke bor på Island, men på Færøerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: STR
De børsnoterede islandske virksomheder er døde som fluer, siden Islands fire storbanker kollapsede i efteråret 2008, midt i den globale finanskrise.

For nyligt mistede Reykjavik endnu en børsnoteret virksomhed, for der er historisk tætte bånd mellem Færøerne og Island, og derfor var Eik Banki både børsnoteret i Reykjavik og i København. Men med Eik Bankis kollaps er der nu blot otte børsnoterede selskaber i Reykjavik.

Ejeren af den islandske fondsbørs, Nasdaq OMX, der også ejer fondsbørserne i blandt andet København, Stockholm, Helsinki og de baltiske lande, har nu meddelt, at man har gennemgået det islandske modstykke til C20-indekset, der dog på grund af Reykjavik-børsens ministørrelse hedder ICEX-6 og blot består af seks selskaber. Tidligere hed indekset ICEX-15, og bestod som navnet antyder af de 15 ledende selskaber, men det kan af gode grunde ikke lade sig gøre at have et indeks med flere medlemmer end der er børsnoterede virksomheder.

Det kommede halve år sker der overhovedet ingen ændringer i ICEX-6 indekset, der derfor som nu kommer til at bestå af proteseproducenten Össur; Marel, der fremstiller udstyr til fiskeri- og fødevareindustrien; flyselskabet Icelandair; olieefterforskningsselskabet Atlantic Petroleum, Banknordik og flyselskabet Atlantic Airways.

Det er i den forbindelse værd at bemærke, at de tre sidstnævnte overhovedet ikke er islandske, eller har aktiviteter på Island, men derimod er aktive og indregistrerede på Færøerne, og har deres hovednotering i København. Retfærdigvis udgør de islandske firmaer Össur og Marel dog 73 pct. af indekset, men Össur er også børsnoteret i København, og godt 37 pct. af selskabet er ejet af Oticon-fonden, der er hovedaktionær i høreapparatproducenten William Demant.

Det islandske totalindeks toppede i slutningen af juli 2007 i 8.157 point, men er i dag på knap 582 point, svarende til et fald på 93 pct. For de fleste af aktierne er faldet dog på 100 pct., fordi de ganske enkelt er gået konkurs.