Færøsk selskab skovler penge ind på laks - er verdens bedste

Laksefesten fortsætter for den fremadstormende færøske lakseproducent, Bakkafrost, der har en børsværdi på små 12 mia. kr. Sidste år tjente selskabet små 1,7 mia. kr. på driften ud af en omsætning på 3,2 mia. kr.

Bakkafrost - laksegigant Fold sammen
Læs mere
Foto: PR

Bakkafrost fik rekordhøj omsætning og indtjening sidste år. Selskabet præsterede et indtjening - dvs. driftsoverskud før skat og finansielle omkostninger - på små 1,7 milliarder kr..

Den samlede omsætning blev på 3,2 milliarder kr. Dermed får det færøske guldæg, der er noteret på børsen i Oslo, et meget højt driftsoverskud i forhold til salget. Overskuddet efter skat var på godt 1,3 milliarder kr.

»Bakkafrost er verdens bedste opdrætter af laks, når man ser på driften, i sammenligning med de 10 børsnoterede selskaber i Norge og Chile, herunder Marine Harvest, Lerøy, Salmar og Aqua Chile,« siger aktieanalytiker Kolbjørn Giskeødegård fra Nordea Markets til Berlingske Business.

Han peger på, at Bakkafrost tjener væsentlig mere per kilo laks end konkurrenterne.

»Dermed befæstes postionen som det selskab i lakseindustrien, der har de laveste omkostninger. Jeg venter, at Bakkafrost fremover vil få endnu lavere omkostninger, efter at selskabet har foretaget store investeringer i en ny forædlingsfabrik og har fået mere effektive metoder mod lakselus i fiskene,« siger Kolbjørn Giskeødegård.

Bakkafrost har inden for de senere år investeret mange penge i opkøb, skib og effektiviseringer. I juni 2016 offentliggjorde selskabet en plan om at investere 2,2 milliarder kr. i perioden 2016-2020.

Målet er fortsat at levere den bedste indtjening pr. produceret kilo laks i industrien.

Administrerende direktør Regin Jacobsen og hans mor Oddvør Jacobsen er største aktionærer med tilsammen 18,6 procent af aktierne. Bestyrelsen foreslår generalforsamlingen, der holdes den 7. april. en dividende på 425 mio. kr. Det vil give familien Jacobsen en gevinst på 79 mio. kr.

Verdensmarkedspriserne på laks nåede rekordniveau i 2016. Det er en kombination af stærk efterspørgsel med et fald i den samlede internationale produktion af opdrætsfisken, der har givet opdrætsselskaberne, herunder Bakkafrost, meget høje priser.

Sidste år var afregningspriserne, opdrætsselskaberne fik på laks, historisk høje og nåede en overgang op på næsten 67 kr. pr. kilo laks.

»I år og næste år venter jeg lavere priser og næste år. Men prisniveauet vil fortsat være højt, så opdrætterne vil fortsat få en god indtjening, også Bakkafrost,« siger den norske analytiker.

Priserne ventes at komme til at ligge på godt 50 kr. pr. kg.

Bakkafrost er Færøernes langt største af tre selskaber med opdræt af laks. Selskabet står for 35 procent af den samlede eksport fra Færøerne, og har 820 fuldstidsansatte. Firmaet har hele værdikæden fra produktion af fiskefoder, lakseyngel og lakse til færdigproducerede portioner af laks.

De største markeder for Bakkafrost er EU og USA. Herefter kommer Asien og Østeuropa, især Rusland.

Da selskabet gik på børsen i 2010 havde det en markedsværdi på 1,3 milliarder kr. Det vil sige, at 2016-nettooverskuddet er lidt højere end selskabets markedsværdi dengang. Værdien af selskabet er i dag små 12 milliarder kr.