Færøsk olieselskab kigger fremad efter kæmpe underskud

Det færøske olieselskab havde det mere end svært i første kvartal, hvor selskabet har balanceret på randen af overlevelse, og det kunne mærkes på resultaterne.

Det færøske olieselskab havde det mere end svært i første kvartal, hvor selskabet har balanceret på randen af overlevelse, og det kunne mærkes på resultaterne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tom Ingvardsen/Mærsk Olie og Ga
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Omsætningen blev reduceret til en fjerdedel på grund af flere frasalg og manglende finansiering til det store Chestnut-projekt, som Atlantic Petroleum har del i. Men nu bliver der ryddet op i porteføljen, og selskabet har fået et nyt lån, så der kan opbygges en ny portefølje.

Atlantic Petroleums omsætning faldt til 10,9 mio. kr. i første kvartal fra 39,1 mio. kr. i den tilsvarende periode sidste år, mens driftsresultatet (EBITDAX) blev et underskud på 24,7 mio. kr. mod et minus på 28,2 mio. kr. i de første tre måneder af sidste år.

Netto tabte Atlantic Petroleum 38,7 mio. kr. i første kvartal mod et minus på 11,7 mio. kr. sidste år, og det efterlader en negativ egenkapital på 134,2 mio. kr. mod et plus på 453,5 mio. kr. på den post efter første kvartal sidste år.

Til gengæld har Atlantic Petroleum nu indgået en låneaftale med London Oil and Gas, der pumper 8 mio. pund - eller omkring 80 mio. kr. - ind i selskabet mod at få en bestyrelsespost, muligheden for konvertering til aktier samt en midlertidig mand i spidsen for Atlantic Petroleums finanser.

Stor oprydning i porteføljen

Den videre drift af Atlantic Petroleum har været afhængig af en stor hovedrengøring i selskabets produktportefølje. Blandt andet har selskabet solgt sine norske aktiviteter for den nette sum af 1 norsk kr., og det ventes at medføre et skattetab på 27 mio. norske kr.

Derudover er der forhandlinger i gang omkring en kommerciel løsning for Orlando og Kells-felterne, og der regnes med en afklaring i andet kvartal 2016, oplyser Atlantic Petroleum.

Chestnut-feltet, der har skabt de største finansielle udfordringer, har det ikke været muligt at redde sig ud af, og derfor anses det nu som et decideret tab. Atlantic Petroleum, der blot har en mindre ejerandel, er nu i færd med at forhandle betingelserne for nedlukningen og fordelingen af tabene med operatøren af feltet.

Selskabet oplyser ingen forventninger til regnskabsåret 2016, selv om der tidligere har været ytret forventninger om et "negativt" driftsresultat (EBITDAX).

Atlantic Petroleums regnskab for første kvartal af 2016:

Mio. kr.

  • Omsætning 10,9 39,1 186,7
  • Resultat af primær drift -24,7 -44,4 -271,7
  • Resultat før skat -48,4 -55,1 -833,8
  • Nettoresultat -39,7 -11,7 -564