Færøsk laksegigant sætter ny rekord

Bakkafrost, verdens mest lønsomme lakseproducent, slår ny rekord. Regnskabet for 2014 er det færøske selskabs hidtil bedste resultat. Bakkafrost-aktien er steget med mere end 500 pct. på fire år.

For at undgå sygdom i opdrættet flytter Bakkafrost jævnligt farmene rundt i de færøske fjorde. Her Bakkafrosts laksefarm i Funningsfjørdur. Foto: Bakkafrost Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En dygtig ledelse, lave produktions­omkostninger, sygdomsfri fisk og noget nær perfekte klimatiske forhold i det kolde Atlanterhavet har udviklet Færøernes største lakseopdrætter, Bakkafrost, til et efterspurgt brand for høj kvalitetsprodukter og en for­rygende vækstaktie.

Mens opkøbere fra USA, Asien og Europa i øjeblikket betaler højere priser for produkter fra Bakkafrost end for konkurrenternes varer, jubler investorer også over selskabets unikke internationale førerposition inden for lakseopdræt.

Den færøske komet fik i 2014 et overskud på bundlinien på 647 mio. kr. ud af en omsætning på 2,7 milliarder kr. Det siger en del om koncernens styrke og potentiale, at markedsværdien på Bakkafrost, der blev introduceret på børsen i Oslo i foråret 2010, er vokset med godt 500 procent til 7,9 milliarder norske kr. eller 6,8 milliarder danske kr.

Siden årsskiftet 2012-13 har Bakkafrost-aktien ifølge forvalter Håkan H. Sætre fra norske Delphi Fondene givet et eventyrligt afkast.

Færøernes største virksomhed, der har op mod 1.000 ansatte og farme i 14 fjorde, har netop offentliggjort sit årsregnskab for 2014. Bakkafrost leverede en omsætning på 2,7 milliarder kr. mod 2,5 milliarder året før, mens overskuddet før skat voksede fra 727 mio. kr. til 899 mio. kr. Efter skat var der i 2014 som nævnt et overskud på 647 mio. kr. mod 589 mio. i 2013.

»Det er et rigtigt godt resultat. Det er det bedste resultat nogensinde,« siger administrerende direktør Regin Jacobsen.

Årsagen til, at der i 2014 er bundlinje­rekord, er ifølge topchefen, at selskabet har været i stand til at skabe værdi på forædlingen og sælge laks til toppriser.

»Vi kan lave større fisk end konkurrenterne i Norge. Samtidig med, at vi har det bedste marginer på produktion på vore lakse­farme, så klarer vi at få ekstra fin værdi ud af forædlingen af køkkenklare færdig­varer til forbrugerne,« tilføjer han.

En juvel

Selskabet har længe været en kæledægge hos aktieanalytikere, der følger de børs­noterede lakseproducenter med norske Lerøy og Marine Harvest i front. Men hverken på performance eller resultater kan de to meget større firmaer hamle op mod Bakkafrost.

Håkon H. Sætre fra Delphi Fondene, der bl.a. forvalter norske aktier, kalder Bakkafrost for en »opdrætsjuvel«. Han beskriver firmaet som en ansvarlig markedsleder på Færøerne med en dedikeret ledelse, der sørger for regelmæssigt at flytte selskabets farme fra fjord til fjord for at undgå, at fiskene blive syge. Noget de norske producenter fortsat kæmper med.

»Bakkafrost er et meget lønsomt firma. I alle kvartaler i de seneste år har firmaet været det mest lønsomme selskab sammenlignet med norske lakseopdrættere. Det færøske selskab har de laveste omkostninger pr. produceret kilo laks,« siger Håkan H. Sætre.

Ifølge Håkan H. Sætre har færøsk laks høj kvalitet og højt indhold af omega3. Hertil kommer, at Bakkafrost er i stand til at producere større laks end resten af industrien, hvilket bidrager til, at Bakkefrost opnår en højere pris end konkurrenterne på flere markeder.

Sidste år steg verdensmarkedet for laks med ni procent i volumen. Bakkafrost venter, at det globale marked i år bliver hårdt, men skønner dog, at udbuddet vil vokse med fire procent og to til tre procent i 2016.

Historien

Blandt det færøske firmas styrkepositioner er en fuld integreret produktion, lige fra produktion af foder til opdræt af lakseyngel og færdige laks.

»Familien Jacobsen har et stærkt ejerskab til lakseproduktion, som den har arbejdet med i mange år. I laksesektoren er Bakkafrost det mest lønsomme og effektive selskab,« siger Delphi Fondenes mand.

Regin Jacobsen ejer sammen med sin mor, Oddvør Jacobsen, i alt knap 20 procent af aktierne i koncernen. De har dermed den største samlede aktiepost.

Faderen og farbroderen startede i 1969 et lille familiefirma med fiske­produktion i bygden Glyvrar på den sydlige del af Eysteroy. Senere gik de i gang med lakse­opdræt, men måtte en i nogle år kæmpe med økonomiske problemer på grund af sygdom i fiskene. Jacobsen-familien fik bugt med det.

Siden 1989 har Regin Jacobsen været administrerende direktør og med sikker hånd styret firmaet. I år invester Bakkafrost 550 mio. kr. i en ny forædlingsfabrik ved hovedsædet i Glyvrar, der skal være færdig om et års tid.

Rekordpriser i Rusland

I 2014 lå en tredjedel af omsætningen i Rusland. Og selskabet har i anden halvdel af året fået rekordpriser i Rusland, fordi præsident Vladimir Putin lukkede grænserne for fersk laks fra Norge og EU-lande som Skotland, der indførte sanktioner mod russerne.

»Vi har solgt til Rusland i mange år. Men lige nu er det selvfølgelig et attraktivt marked for os. Umiddelbart efter det russiske importforbud mod norsk og skotsk fersk laks kom i august, fik vi op mod 15 kr. mere pr. kilo. I dag sælger laks til Rusland til priser, der ligger et par kroner over prisen i andre markeder,« siger direktør Regin Jacobsen.

Bakkafrost venter at slagte mellem 49.000 og 51.000 ton fisk i 2015, mens Faroe Farming, som Bakkafrost ejer 49 procent af, ventes at slagte 4.500 ton.

»I de senere år er Bakkafrost vokset hurtigere end resten af lakseindustrien. Selskabet har ambitioner om at vokse en del, men geografisk er der grænser for, hvor meget det er muligt at vokse på Færøerne,« mener Håkan H. Sætre fra Delphi Fondene.