Færøsk lakseeventyr skaber milliardærfamilie

Familien Jacobsen fra det succesrige børsnoterede lakseselskab Bakkafrost er blevet Færøernes nye milliardærer. Det er sket siden det russiske importforbud mod laks fra EU-lande og Norge.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Færøernes nye velhavere, administrerende direktør Regin Jacobsen og hans mor, Oddvør Jacobsen, er tilsammen gode for mere end 1,1 mia. danske kr.

Og det er altsammen blevet en klokkeklar realitet efter det russiske importforbud mod laks fra EU-lande og Norge.

Regin Jacobsen, topchef og medindehaver af Nordatlantens forrygende erhvervssucces, den børsnoterede lakseproducent, Bakkafrost P/F, og hans mor sidder på henholdsvis 9,2 og 9,4 procent af aktierne. Dermed er de to blandt de største aktionærer.

Den amerikanske storbank J.P. Morgan Chase har gennem fem forskellige selskaber 11,9 pct. af aktierne, så bankens samlede post er større end hver af Regin og Oddvør Jacobsens poster.

Norge er verdens største producent af laks.

Den færøske familievirksomhed Bakkafrost, der er noteret på børsen i Oslo, imponerer aktieanalytikere og branchefolk. Målt på bl.a. indtjening banker selskabet fra Nordatlanten resten af den store norske laksebranche, ja alle verdens lakseproducenter.

Den yderst beskedne, men også venlige og imødekommende Regin Jacobsen, der det seneste år er blevet norske aktieanalytikeres børsdarling, er helst fri for presseomtale af ham som person. Han har dog god grund til at være meget stolt. I sin tid var det hans far og en af faderens brødre, der startede Bakkafrost. Siden kom en tredje bror ind i selskabet.

Ifølge norske analytikere har den færøske laksekomet med adm. direktør Regin Jacobsen i spidsen opbygget intet mindre verdens bedste management inden for opdræt af atlantisk laks.

Bakkafrost producerer ifølge eksperter nogle af verdens fineste og bedste højkvalitets laks. I Oslo har aktieanalytikerne længe haft armene i vejret. De jubler over, hvor fantastisk et firma fra det lille nordatlantiske ø-rige, Færøerne, klarer sig.

”Bakkefrost er et selskab i verdensklasse. Det er et rigtigt eventyr. 100 procent. I øjeblikket har firmaet verdens bedste management på atlantisk laks. Ledelsen driver selskabet væsentligt bedre end ledelserne i norske, skotske, canadiske og chilenske selskaber,” siger Kolbjørn Giskeødegård, aktieanalytiker i Nordea Markets i Oslo.

Bakkefrost har gennem to år kvartal efter kvartal præsteret den højeste indtjening pr. kilo produceret laks sammenlignet med de norske lakseselskaber, herunder kæmpestore Marine Harvest. Men når det handler om management, drejer det sig om andet end indtjening og lave omkostninger pr. kilo produceret laks.

Under opvæksten bliver Bakkafrosts laks fodret med koncernens eget kvalitetsfoder, der har et højt indhold af omega 3 fedtsyrer. Og sundhedstilstanden i selskabets laksefarme hører er den højeste i verden. Det betyder, at internationale opkøbere er villige til at betale ekstra for de fine og sunde færøske laks.

Siden Ruslands importforbud mod laks fra Norge, Skotland, USA og Canada blev indført, er kursen Bakkafrost-aktien steget med næsten 20 procent. Da selskabet i 2010 blev noteret på børsen i Oslo, var markedsværdien omkring 1, 2 milliard danske kr.  I dag er værdien 6,1 milliarder kr. Familiens Jacobsens aktieposter er mindst 1,1 milliarder kr. værd, hvis man oveni aktieværdien medtager tidligere års udbytter.

Bakkafrost, der har hovedsæde i bygden Glyvrar på Østerø og opdrætter laks i bure i 16 farme i havet nord for Færøerne, får i øjeblikket ekstraordinært høje priser på fersk laks i Rusland. Siden det russiske importforbudt trådte i kraft i begyndelsen af august, har der ifølge russiske medier været eksempler på priser på op til 64 danske kr. pr. kg.

Kolbjørn Giskeødegård fra Nordea Markets vurderer, at Bakkafrost højeste priser i Rusland for tiden ligger et mellem 50 og 60 norske kr. kiloet for store laks, dvs. mellem 45,75 og 54,90 danske kr.

”Det er meget høje priser i sammenligning med, at norske spotpriser på laks i de seneste dage har ligget på lidt over 30 norske kr. pr. kilo (27,45 danske kr. red.), siger aktieanalytiker Kolbjørn Giskeødegård fra Nordea.

Præsident Vladimir Putins forbindelser til EU-landene, Norge, USA og Canada er på frysepunktet. Konsekvensen er bl.a., at Norges store eksport af laks til Rusland er stoppet. Men også de øvrige normale leverandørlande er afskåret fra at eksportere fisk til Rusland.

Til gengæld er Ruslands forhold til Færøerne, der står uden for EU, blomstret op. Færøerne er stort set eneste land, der i øjeblikket kan levere de eftertragtede ferske laks til Rusland.  

”Færøerne har nærmest monopol på at levere fersk laks til russerne. Der er undtagelsestilstand på laksemarkedet i øjeblikket, og priserne er derfor meget høje,” siger Kolbjørn Giskeødegård fra Nordea Markets.

I Bakkafrost regner topchef Regin Jacobsen med, at udviklingen vil føre til en tredobling af firmaets eksport til Rusland. Foreløbig har Rusland meldt, at importforbuddet mod fødevarer, herunder, laks fra Norge og EU, vil gælde det næste år.

Mens de fleste af de norske oliepenge går i statskassen, har lakseopdræt i de senere år gjort hundredvis af norske familier styrtende rige. Færøerne, der har haft hjemmestyre siden 1948 og er en del af det danske rigsfællesskab, har ingen olie.

Færøske eksportører af bl.a. makrel og opdrættede laks bliver i disse uger kimet ned eller besøgt af russiske opkøbere. Russerne vil gerne købe fisk.

I 2013 havde Bakkafrost, der er en af Færøernes største arbejdsgivere og beskæftiger mere end 600 ansatte, en omsætning på 2,5 milliarder kr. Som led i Bakkafrosts vækststrategi skal der over de næste fire år investeres 1,4 milliarder kr. De 900 mio. kr. går til at bygge en ny stor kombineret slagteri- og forædlingsfabrik til erstatning for syv fabrikker. Fabrikken skal ligge ved hovedsædet i Glyvrar. 

Det seneste år er den færøske aktie steget med 88 procent. Bakkafrost lukkede mandag i kurs 140. Nordea Markets tror på, at Bakkafrost i løbet af de næste 12 måneder når op i kurs 170, siger aktieanalytiker Kolbjørn Giskeødegård. Bankens vurdering er, at lakseselskabet i andet halvår af 2014 efter skat vil få et overskud efter skat på omkring 520 mio. kr.