Færøsk firma magnet for investorer

Den store interesse kan aflæses af værdien af selskabet. Med raketfart er børsværdien af Bakkafrost i løbet af et år næsten fordoblet til 8,7 milliarder danske kroner.

Bakkafrost har cirka 1.000 medarbejdere og opdrætter laks i 14 færøske fjorde. Billedet er fra fjorden Funningsfjørdur. Foto: Bakkafrost
Læs mere
Fold sammen

Norge, Skotland og Chile er verdens tre største lakseproducerende lande, mens Færøerne og Island er noget mindre. Men færingene er langt de bedste til at tjene penge.

Da Bakkafrost for godt fem år siden blev noteret på fondsbørsen i Oslo, var selskabet stort set ukendt i fiskebranchen uden for Nordatlanten. Det er langtfra tilfældet i dag. Selskabet vækker opmærksomhed og interesse, også blandt investorer, herunder pensionskasser, kapitalfonde og banker,

Bakkafrost et af de internationalt mest ombejlede firmaer blandt verdens lakseproducenter. Siden børsnoteringen i marts 2010 er værdien af selskabet, hvis hovedsæde ligger i bygden Glyvrar på Østerø, steget fra 1,5 til 8,7 milliarder kroner. Det er en stigning på 465 procent.

Blandt selskabets 20 største aktionærer er storbanker og deres investeringsfonde, herunder svenske SEB, Danske Bank, norske DNB, amerikanske J.P. Morgan Chase, Morgan Stanley og Bank of New York.

»Efter at Bakkafrosts markedsværdi i løbet af det seneste år har rundet én milliard dollar, er selskabet kommet på radaren hos amerikanske investorer. Vi oplever, at vores virksomhed er populær hos udenlandske investorer,« siger selskabets formand, den færøske Rúni M. Hansen, der er direktør i Statoil.

Der er tale om alle mulige institutionelle investorer, lige fra pensionskasser til kapitalfonde. Hen over sommeren får Bakkafrost besøg af investorer.

»I sidste uge har vi haft besøg af amerikanske, engelske, norske, finske og svenske investorer. De så både fabrikker og opdrætsanlæg,« siger Rúni M. Hansen.

Samtidig med at Danmark, resten af EU og Norge er ramt af russiske straffesanktioner mod import af fødevarer, har den færøske lakseeksport det godt. Færøerne er ikke medlem af EU og er fortsat inde i varmen hos præsident Vladimir Putin og Rusland.

Mens danske landmænd og deres store selskaber, Danish Crown og Arla Foods, er hårdt ramt af, at de ikke kan sælge svinekød og mælkeprodukter til Rusland, ligger de store vindere på 18 små geografisk isolerede øer med under 50.000 indbyggere midt i Nordatlanten nord for Skotland og mellem Island og Norge.

Det er især det største lakseselskab Bakka­frost, men også Hiddenfjord tjener gode penge på Ruslands-eksporten.

Færøerne, hvor over 90 procent af eksporten er fisk, har for tiden monopol på det russiske marked med sin største eksportvare, fersk laks. Bakkafrost, der er blandt verdens ti største lakseopdrættere. tjener fedt på, at Norges enorme eksport af netop fersk laks til det store russiske marked gik i fisk, da Rusland i august sidste år indførte forbud mod fødevarer fra EU og Norge, herunder norsk laks.

Tag nu for eksempel de første tre måneder af i år. I den periode nåede Bakkafrost et driftsoverskud på 26 kroner per kg fisk. Det er det bedste produktionsresultat, nogen global lakseproducent har opnået i nyere tid. Driftsoverskuddet steg til 235 millioner kroner i første kvartal 2015 mod 186 millioner kroner i samme kvartal sidste år.

Ekstra betaling for god smag

Færøerne tjener godt på, at landet er et eneste i Europa, der stadig har tilladelse til at eksportere til Rusland. Det giver Bakkafrost en ekstrapris på markedet i forhold til de norske lakseproducenter som Lerøy Seafood, Marine Harvest og Norway Royal Salmon.

På markederne promoverer Bakkafrost sig blandt andet på, at selskabet har udviklet en god mærkevare. Der er en god smag på fisken, som kunderne er villige til at betale ekstra for. Det er ikke alene i Rusland, selskabet får gode priser, men også på markeder såvel i USA som Asien og Vesteuropa, har administrerende direktør Regin Jacobsen udtalt til norske medier.

Østeuropa, herunder Rusland, stod for 35 procent af Bakkafrosts salg i første kvartal, mod seks procent i samme kvartal året før.