Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Efter tirsdagens offentliggørelse af regnskabet for 1. halvår af 2014 steg kursen et par procent frem til middag, men kursen faldt i løbet af dagen tilbage til gårsdagens slutkurs.
Selskabet imponerer analytikere og investorer, fordi Bakkafrost har højere indtjening end noget andet børsnoteret lakseselskab i verden.
"Efter min mening er Bakkafrost en guldgrube," siger Kristian Tunaal, aktiestrateg i Norges førende investeringsbank DNB Markets til Berlingske.
Bakkafrost har i de seneste uger fået yderligere vind i sejlene i form af øget efterspørgsel fra Rusland efter præsident Vladimir Putins boykot af norske laks.
Markedsværdien på selskabet, der stiftet i 1968 af topchefen Regir Jacobsens far og hans to brødre, er på omkring seks milliarder kr. I løbet af det seneste år er Bakkafrosts værdi øget med knap 84 procent. Alene i de seneste tre måneder har aktien haft en vækst på omkring 30 procent.
Virksomheden er om nogen blevet Fæerørnes nye erhvervseventyr. Bakkafrost fik et driftsoverskud på 398 mio. danske kr. i 1. halvår 2014 mod 274 mio. kr. i samme periode sidste år. Selskabets omsætning i januar-juni i år lå på 1,3 millliarder kr. mod 1,1 milliard kr. sidste år.
I sammenligning med norske, chilenske, skotske eller canadiske børsnoterede lakseselskaber har Bakkafrost de seneste syv kvartaler i træk haft den højeste indtjening i branchen, dvs driftsresultat. Indtjeningen bliver typisk målt pr. kilo produceret laks.
"I første halvår tjente Bakkafrost 19 norske kr. pr. kilo. Det er fantastisk," siger Kristian Tunaal fra DNB.
19 norske kr. svarer til 17,38 danske kr. Og som årsag til det færøske firmas succes fremhæver Kristian Tunaal firmaets stærke management med adm. direktør Regin Jacobsen og finansdirektør Teitur Samuelsen i spidsen.
"Næsten alle firmaer inden for lakseopdræt tjener vældig gode penge i øjeblikket. Bakkefrost har et et vældigt godt management, og så er Færøerne et godt sted at producere fisk. Det giver stabile temperaturer og opvækstvilkår for laks," siger Kristian Tunaal.Bakkafrost er Færøernes ledende producent af højkvalitetslaks. Selskabet har 16 farme i Atlanterhavet nord for Færøerne, der er det naturlige område, hvor vilde atlantiske laks vokser op. Klimaet med kolde og stabile temperaturer skaber således optimale betingelser for lakseopdræt.
Bakkafrost, der står for størstedelen af Færøernes produktion af laks, har imidlertid svært ved at udvide produktionen, selvom opkøbere efterspørger mere fisk fra øerne.
Står laksefarmene for tæt, risikerer man at fiskene bliver syge. I 2005 havde Bakkafrost store problemer med syge laks. Problemerne er siden elimineret, efter de færøske myndigheder strammede op på reglerne for produktionen ved at lave begrænsninger på, hvor meget laks, der må laves.
Russiske opkøbere strømmer i øjeblikket til Færøerne eller kimer fiskeproducenterne ned for at købe fisk til tårnhøje priser. Bakkafrost solgte ifølge forlydender i markedet i sidste uge fersk laks til 56 kr. pr. kilo. til russiske opkøbere. Det har firmaets topchef ingen kommentarer til.
"Det er stor mangel på laks i Rusland, hvor det går fint med vores afsætning. Jeg vil helst ikke kommentere vores aktuelle priser, der er højere, end de har været" siger direktør Regin Jacobsen.
Verdens største laksopdrætsfirma, norske Marine Harvest, der har produktion i Norge, Canda og Chile samt de store norske selskaber Salmar og Lerøy Seafood havde i sidste uge en fremgang på fem til seks procent på aktiekurserne på børsen i Oslo. Årsagen er, at det globale marked for laks i både volumen og priserne ventes at stige yderligere.
"Lakseindustrien er fortsat en god sektor at investere i. Gennem de seneste 30 år er efterspørgslen efter laks globalt steget med fem til 10 procent om året. Efter min opfattelse stiger udbuddet næste år kun med én til to procent, og derfor kan priserne på laks blive ganske gode," siger aktiestrateg Kristian Tunaal.
Og dermed ventes laks på globalt plan at blive en tand dyre, da efterspørgslen er større end produktionen.
Norge har indtil Putins importboykot af laks fra Norge og EU i begyndelsen af august tegnet sig for 80 procent af den ferske laks, der blev importeret af Rusland.
Derfor at Bakkafrost gyldne tider i øjeblikket i Rusland. Den russiske boykot af norsk laks ventes at vare ét år. Den russiske statsminister sagde forleden, at han håber, at boykotten bliver så kort som mulig. Og det vil efter alle solemærker betyde, at norske eksportører igen kan få adgang til Rusland.
Som led i Bakkafrosts vækststrategi skal der over de næste fire år investeres 1,4 milliarder kr. 900 mio. kr. går til at bygge en ny stor kombineret slagteri- og forædlingsfabrik i til erstatning for syv fabrikker.
"Fabrikken som kommer til at ligge i vores hovedsæde i bygden Glyvar på Østerø skal effektivisere driften væsentligt. De resterende 500 mio. kr. skal investeres i produktion af lakseyngel," siger administrerende direktør Regin Jacobsen.