Færøsk bank indgår forlig med sin tidligere direktør i injuriesag

Tidligere bankdirektør Jørn Astrup Hansen har indgået forlig med Eik Bank (nu Betri Bank) i en injuriesag, som banken havde anlagt mod bankens tidligere leder.

Jørn Astrup Hansen, pensioneret bankdirektør og den mand, der blev sendt til Færøerne for at rydde op i Eik Bank for Finansiel Stabilitet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jørn Astrup Hansen, tidligere bankdirektør for Eik Bank (i dag Betri Bank) og Midtbank, har indgået et forlig med den færøske bank i en injurie i forbindelse med en sag om et omstridt skattefradrag.

Det meddeler Betri Bank i en pressemeddelelse.

I februar i år underkendte de færøske skattemyndigheder et skattefradrag på 90 mio. kr., som Eik Bank har forsøgt at få gennemført, efter at den danske stat tilbage i 2010 reddede banken i forbindelse med en konkurs.

Banken blev den gang overtaget af det statslige selskab Finansiel Stabilitet, som indskød to mia. kr. i kapital og indsatte Jørn Astrup Hansen, der har en fortid som direktør i Midtbank, som direktør i det nye selskabet. Banken skiftede efterfølgende navn til Betri Bank.

Efter en gennemgang af bankens aktiver fandt Jørn Astrup og Finansiel Stabilitet behov for at nedskrive værdien af aktiverne med omkring 500 mio. kr. Det blev som en følge af den såkaldte Bankpakke 1 dækket af Danmarks øvirgie banker, og Eik Banks egenkapital blev nedskrevet fra to til knap 1,5 mia. kr.

Eik Bank blev i 2011 solgt 70 pct. af banken til en færøsk forsikringskoncern, og Jørn Astrup Hansen skiftede i den forbindelse fra at være direktør til at være Finansiel Stabilitets repræsentant i bankens bestyrelse. I 2015 købte forsikringsselskabet de sidste 30 pct. af banken.

Skattesagen opstod, da Eik Banks ledelse ansøgte de færøske skattemyndigheder om at få skattefradrag for tabet på de 500 mio. kr.

Den disposition var Jørn Astrup Hansen stærkt uenig i, og han nægtede derfor at underskrive regnskabet for 2015 og forlod derefter bestyrelsen.

»Jeg kunne ikke medvirke til at dræne den færøske landskasse for 90 mio. kr. Efter min bedste opfattelse uden ethvert grundlag,« udtalte Jørn Astrup Hansen i forbindelse med sagen til Berlingske lige som han også kommenterede sagen i flere andre medier.

I en kronik i det færøske medie Solialurin brugte Jørn Astrup blandt andet ordet »skattesvig«.

Eik Bank fandt kritikken uberettiget og grundløs og valgte derfor at stævne Jørn Astrup Hansen for injurier.

I februar i år tabte Betri Bank (Eik Bank) så sagen og har nu besluttet ikke at anke den, selvom bankens ledelse er uenig i afgørelsen.

Efter beslutningen om ikke at anke sagen, har partene valgt at indgå et forlig i injuriesagen.

»Jørn Astrup Hansen bekræfter, at han ikke har haft til hensigt at beskylde banken eller dennes ledelse for at have forsøgt at begå skattesvig, ligesom han ikke har givet udtryk for, at banken bevidst har givet TAKS urigtige oplysninger med henblik på at opnå et skattefradrag. Jørn Astrup Hansen beklager, at bankens ledelse har opfattet kritikken som udtryk herfor,« skriver Betri Bank i pressemeddelelsen.

Parterne har aftalt ikke at kommentere forliget yderligere i offentligheden, fremgår det også af meddelelsen.