Færøerne sniger sig uden om russisk boykot

Rigsfællesskabets største producent af laks, færøske Bakkafrost, står i en gunstig situation på det russiske marked. Selskabet regner med en tredobling af salget til russiske kunder, da Færøerne ikke er omfattet af den russiske fødevareboykot.

Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens dansk fødevareeksport for milliarder af kroner er i fare, efter at Ruslands præsident Putin har lukket grænserne for fødevarer fra EU-landene, der bl.a. står bag de økonomiske sanktioner mod landet, kan Færøernes og Grønlands store havbrugs- og fiskevirksomheder snige sig uden om boykotten.

Årsagen er, at Færøerne og Grønland ikke er medlemmer af EU. De to lande står nu i en gunstig situation med udsigt til et øget salg af produkter fra havet. 

Den russiske boykot har ramt den store norske lakseindustri med en forhammer, da Norge, som også er blevet ramt af boykotten, hidtil har leveret omkring 80 procent af de opdrætslaks, russerne køber. Og det kan færøske lakseproducenter udnytte. Det gælder bl.a. Bakkafrost, der i dag fik klar skriftlig besked fra den danske ambassade i Moskva via landsstyret i Thorshavn om, at selskabet ikke var omfattet af den russiske boykot.


"Rusland er et meget marked vigtigt for os. Sidste år eksporterede vi i virksomheden for 150 mio. kr. til Rusland, der udgjorde seks procent af vores salg. Jeg håber vi nu kan øge salget og sælge flere laks til russerne, så det russiske marked når op på mellem 10 og 20 procent af vores omsætning," siger administrerende direktør Regin Jacobsen fra Bakkafrost, der er noteret på fondsbørsen i Oslo.
 
Rusland aftog sidste år 150.000 ton laks til en salgsværdi på seks milliarder kr. Det svarede til syv procent af verdensmarkedet.
 
"De 120.000 ton laks, Norge årligt har solgt i Rusland, skal på grund af den russiske boykot mod import af laks fra Norge sælges på andre markeder. Her vil priserne blive lavere end hidtil. ´Til gengæld venter jeg stigende priser i Rusland, da russerne måske kun får halvdelen af de laks, de hidtil har fået. Og den situation kan vi udnytte i form af både øget volumen og omsætning," siger Regin Jacobsen.


Bakkafrost har 16 laksefarme i drift ud for Færøerne. Omsætningen var 2013 på knapt 2,5 milliarder kr., mens overskuddet efter skat lå på 589 mio. kr. Hovedparten af laksene bliver solgt til EU. Næststørst og tredjestørste markeder er USA og Kina. 

Heller ikke de grønlandske fiskeselskaber, Polar Seafood og Royal Greenland, regner med, at de bliver boykottet af Rusland. Men sagen er ikke endelig afklaret.

Den grønlandske eksport af rejer til Rusland fra Polar Seafood, Royal Greenland og Iceberg Seafood ligger på et par hundrede mio. kr. Og her er Polar Seafood den største eksportør.


For Polar Seafood, der for nogle måneder siden tog et nyt frysehus i brug uden for Moskva, er Rusland ifølge formanden Henrik Leth et vigtigt marked. Selskabet havde i 2013 en koncernomsætning på 2,5 milliarder kr.

"Rusland er Polar Seafoods tredjestørste marked. På den korte bane er det en fordel, at Rusland ikke boykotter vores produkter. Selv om vi måske får højere priser på det russiske marked, falder priserne på andre markeder. Så spørgsmålet er om det ikke i sidste ende det går lige op," siger Henrik Leth.

Polar Seafood sælger rejer og fisk for omkring 300 mio. kr. årligt i Rusland.