Færdig-salater fra danske supermarkeder produceres under elendige vilkår i Sverige

Færdiglavede salater, der sælges i en række danske supermarkeder, er produceret under dårlige løn- og arbejdsforhold i Sverige.

Foto: Camilla Rønde

Danskerne kender salaterne fra køledisken hos blandt andet Føtex, Rema1000, Netto og Irma, men inden de færdiglavede salater fra Sunsalat lander i de danske supermarkeder, bliver de produceret i Malmö under elendige vilkår, skriver Fødevareforbundet NNF.

Det er det svenske fagforbund Livsmedelsarbetareförbundet, der anklager Sunsalat for at producere salater under dårlige løn- og arbejdsvilkår.

»Ifølge oplysninger fra nogle af de ansatte, så tjener de mellem 8.000-10.000 svenske kroner om måneden (6.500-8.000 danske kroner, red.). Derudover får de ansatte ikke løn for overarbejde, de får ikke løn for den første uges ansættelse, og de skal arbejde om søndagen uden løn,« siger Benny Kolnby, talsmand for Livsmedelsarbetareförbundet i Malmö.

Livsmedelsarbetareförbundet har gennem længere tid forsøgt at tegne overenskomst med Sunsalat uden held, og Benny Kolnby oplyser, at de ansatte burde tjene omkring 20.000 svenske kroner om måneden ifølge branchens overenskomst.

Sunsalat har tidligere haft produktion i København, men den danske virksomhed gik konkurs i 2012, og siden har en ny virksomhed slået sig ned i Malmö under samme navn. Virksomheden benytter sig af løndumpning for at konkurrere på det danske marked, og det er ifølge Benny Kolnby aldeles usundt.

Coops informationsdirektør Jens Juul Nielsen oplyser til Fødevareforbundet, at Coop har bedt Sunsalat om at redegøre for arbejdsforholdene på virksomheden.