Færch-enke taber sag om mere end 200 mio. kr. mod datter

Den 83-årige Færch-enke, Tineke Færch, har tabt en sag mod sin datter om et krav på mere end 200 mio. kr., oplyser retten i Helsingør mandag.

Tineke Færch ankommer til retten i Helsingør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En fire år lang retssag mellem mor og datter fik sin ende mandag middag ved retten i Helsingør. Den 83-årige Tineke Færch, havde krævet op mod 300 mio. kr. af sin datter Merete Færch, fordi hun følte sig snydt for en værdistigning i forbindelse med et aktiesalg til datteren i 2006. Men moderen tabte søgsmålet og skal betale sagsomkostninger til sin datter.

Da sagen blev anlagt i 2010, var der sket ændringer i virksomheden, Færch, som aktierne vedrørte, og aktierne eksisterede derfor ikke længere.

Tineke Færch har i retten hævdet, at overdragelsesaftalen var ugyl­dig, fordi datteren dels havde givet hende urigtige oplysninger og dels havde fortiet, at aktierne kort tid efter salget ville stige i værdi.

Derudover har Tineke Færch hævdet, at salgsaftalen var misligholdt, fordi datteren ikke havde opfyldt et vilkår om, at aktierne skulle være datterens fuldstændige særeje, hvis hun giftede sig. Misligholdelsen havde ifølge moderen den konsekvens, at hun kunne hæve salgsaftalen.

Rettens tre dommere har afvist disse synspunkter og frifundet datteren, og Tineke Færch skal betale 12 mio. kr. i sagsomkostninger til sin datter, oplyser Retten i Helsingør.

Retten mente blandt andet, at der ikke var bevis for moderens påstand om, at hun havde været udsat for et komplot fra datterens side.

Retten lagde til grund, at formålet med overdragelsen til datteren var, at imødegå de skattemæssige konsekvenser af den forventede stigning i aktiernes værdi og derved som led i et generationsskifte spare skat og afgifter.

»Overdragelsen til datteren måtte betragtes som en helt sædvanlig og i almindelighed velbegrundet og fornuftig foranstaltning i familieforhold. Moderen var bekendt hermed, og hun var skriftligt og mundtligt blevet rådgivet om overdragelsens betydning for datteren og moderens søn. Der var ikke bevis for, at der havde været tilbageholdt oplysninger fra moderen om aktiernes værdi,« skriver retten i en pressemeddelelse.

Retten fandt heller ikke grundlag for, at aftalen var blevet misligholdt, fordi datteren havde giftet sig uden at opfylde kravet om fuldstændigt særeje. Det var en fejl hos moderens tidligere advokat, der gjorde, at datteren ikke var opmærksom på vilkåret om, at aktierne skulle gøres til hendes fuldstændige særeje, og datteren sørgede for at oprette særeje, straks hun blev opmærksom på det.